Question PC randomly restarts

Feb 7, 2020
2
0
10
0
Hi,

I have been having this problem for a while and want to get to the bottom of it.

When gaming or doing anything intensive on my PC it will randomly shut off and then start back up.

Specs:
Mobo - ASRock Z170 Extreme4
CPU - i5 6600
GPU - GTX 1060 6GB
RAM - 8GB Dual channel Kingston Fury HyperX
Storage - ADATA 128GB SSD, 1TB WD Blue HDD
PSU: EVGA G2 550W Gold fully modular
 

Darkbreeze

Titan
Moderator
This is MOST likely the power supply or motherboard, although it COULD be the graphics card if the problem occurs when under a high graphics load if there is an issue with the card.

I would first try a different power supply if possible. Even though that is a good power supply and not very old, even the best models can fail sometimes. If it is not the power supply, then try all of the following.

If there are any steps listed here that you have not already done, it would be advisable to do so if for no other reason than to be able to say you've already done it and eliminate that possibility.



First,

make sure your motherboard has the MOST recent BIOS version installed. If it does not, then update. This solves a high number of issues even in cases where the release that is newer than yours makes no mention of improving graphics card or other hardware compatibility. They do not list every change they have made when they post a new BIOS release.


Second,

go to the product page for your motherboard on the manufacturer website. Download and install the latest driver versions for the chipset, storage controllers, audio and network adapters. Do not skip installing a newer driver just because you think it is not relevant to the problem you are having. The drivers for one device can often affect ALL other devices and a questionable driver release can cause instability in the OS itself. They don't release new drivers just for fun. If there is a new driver release for a component, there is a good reason for it. The same goes for BIOS updates.


IF you have other hardware installed or attached to the system that are not a part of the systems covered by the motherboard drivers, then go to the support page for THAT component and check to see if there are newer drivers available for that as well. If there are, install them.


Third,

Make sure your memory is running at the correct advertised speed in the BIOS. This may require that you set the memory to run at the XMP profile settings. Also, make sure you have the memory installed in the correct slots and that they are running in dual channel which you can check by installing CPU-Z and checking the Memory and SPD tabs. For all modern motherboards that are dual channel memory architectures, from the last ten years at least, if you have two sticks installed they should be in the A2 (Called DDR4_1 on some boards) or B2 (Called DDR4_2 on some boards) which are ALWAYS the SECOND and FOURTH slots over from the CPU socket, counting TOWARDS the edge of the motherboard EXCEPT on boards that only have two memory slots total. In that case, if you have two modules it's not rocket science, but if you have only one, then install it in the A1 or DDR4_1 slot.



The last thing we want to look at,

for now anyhow, is the graphics card drivers. Regardless of whether you "already installed the newest drivers" for your graphics card or not, it is OFTEN a good idea to do a CLEAN install of the graphics card drivers. Just installing over the old drivers OR trying to use what Nvidia and AMD consider a clean install is not good enough and does not usually give the same result as using the Display Driver Uninstaller utility. This has a very high success rate and is always worth a shot.


If you have had both Nvidia and AMD cards installed at any point on that operating system then you will want to run the DDU twice. Once for the old card drivers (ie, Nvidia or AMD) and again for the currently installed graphics card drivers (ie, AMD or Nvidia). So if you had an Nvidia card at some point in the past, run it first for Nvidia and then after that is complete, run it again for AMD if you currently have an AMD card installed.


And if none of that helps, then you may need to bench the whole thing to find the issue.

 

Ralston18

Titan
Moderator
Possible a loose connection.

Overtime things become loose due to expansion, contraction, vibrations.

Power down, unplug, and open the PC.

Verify that all cables, cards, RAM modules, jumpers, etc. are fully and firmly in place.

Also look in Reliability History. You may find some error codes or warnings that correspond with the shut offs.
 
Feb 7, 2020
2
0
10
0
This is MOST likely the power supply or motherboard, although it COULD be the graphics card if the problem occurs when under a high graphics load if there is an issue with the card.

I would first try a different power supply if possible. Even though that is a good power supply and not very old, even the best models can fail sometimes. If it is not the power supply, then try all of the following.

If there are any steps listed here that you have not already done, it would be advisable to do so if for no other reason than to be able to say you've already done it and eliminate that possibility.



First,

make sure your motherboard has the MOST recent BIOS version installed. If it does not, then update. This solves a high number of issues even in cases where the release that is newer than yours makes no mention of improving graphics card or other hardware compatibility. They do not list every change they have made when they post a new BIOS release.


Second,

go to the product page for your motherboard on the manufacturer website. Download and install the latest driver versions for the chipset, storage controllers, audio and network adapters. Do not skip installing a newer driver just because you think it is not relevant to the problem you are having. The drivers for one device can often affect ALL other devices and a questionable driver release can cause instability in the OS itself. They don't release new drivers just for fun. If there is a new driver release for a component, there is a good reason for it. The same goes for BIOS updates.


IF you have other hardware installed or attached to the system that are not a part of the systems covered by the motherboard drivers, then go to the support page for THAT component and check to see if there are newer drivers available for that as well. If there are, install them.


Third,

Make sure your memory is running at the correct advertised speed in the BIOS. This may require that you set the memory to run at the XMP profile settings. Also, make sure you have the memory installed in the correct slots and that they are running in dual channel which you can check by installing CPU-Z and checking the Memory and SPD tabs. For all modern motherboards that are dual channel memory architectures, from the last ten years at least, if you have two sticks installed they should be in the A2 (Called DDR4_1 on some boards) or B2 (Called DDR4_2 on some boards) which are ALWAYS the SECOND and FOURTH slots over from the CPU socket, counting TOWARDS the edge of the motherboard EXCEPT on boards that only have two memory slots total. In that case, if you have two modules it's not rocket science, but if you have only one, then install it in the A1 or DDR4_1 slot.



The last thing we want to look at,

for now anyhow, is the graphics card drivers. Regardless of whether you "already installed the newest drivers" for your graphics card or not, it is OFTEN a good idea to do a CLEAN install of the graphics card drivers. Just installing over the old drivers OR trying to use what Nvidia and AMD consider a clean install is not good enough and does not usually give the same result as using the Display Driver Uninstaller utility. This has a very high success rate and is always worth a shot.


If you have had both Nvidia and AMD cards installed at any point on that operating system then you will want to run the DDU twice. Once for the old card drivers (ie, Nvidia or AMD) and again for the currently installed graphics card drivers (ie, AMD or Nvidia). So if you had an Nvidia card at some point in the past, run it first for Nvidia and then after that is complete, run it again for AMD if you currently have an AMD card installed.


And if none of that helps, then you may need to bench the whole thing to find the issue.

Hi,

Thanks for the quick reply. My BIOS was indeed out of date so I have updated it and also any drivers that were out of date as there were a couple. The problem seems to be fixed however I will need to test for a longer period so will keep the post updated.

One more question,

My Vcore voltage on HWiNFO64 seem to be Min 0.656v to Max 1.216v with an Avg of 0.833v. Is this normal?

Thanks
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS