PC shuts down after 30 sec / no signal to monitor

readerikk

Prominent
Dec 29, 2017
3
0
510
0
Hello, my computer was running completely fine for around 3 years. Yesterday out of a sudden (nothing changed) I had trouble to turn it on, all fans started to spin for 1 second, then stopped, and the pc restarted - infinite loop. I turned it off, unplugged the power cord, let it rest for 10 min, tried again, and eventually after 5 resets it managed to turn on and I had no trouble with it for the rest of the day. However, I tried to turn it on again today - no success at all. I cleaned up everything inside from dust, unplugged all cords from the PSU, plugged back in - still the same.

Now it gets interesting - I put my RAM into a different slot and the PC turned on for about 30 seconds - then turned off (no beeps), turned back on and seems to be running fine (all fans spinning, hardware looks just fine) - but I can't get any signal to the monitor and pressing num lock on my keyboard doesn't do anything (it normally turns on the LED on - that's how I know it booted up successfully). The RAM works fine in all 3 slots except the one I've been using for 3 years.

I also tried unplugging the power cord and holding the power button for 1 minute - nothing has changed.

Do you have any ideas what part could be faulty? motherboard or PSU?

Thank you very much.
 

readerikk

Prominent
Dec 29, 2017
3
0
510
0
CPU: i5 4690
MB: MSI Z97 Gaming 5
RAM: Kingston HyperX Savage 16 GB (2x 8GB)
GPU: Gigabyte GTX 660
HDD: some 1 TB/7200 hdd
PSU: Seasonic Energy Knight SS-500ET - 500W, been used since early 2014
OS: Win 10 64bit
 

TimmyDee

Prominent
Apr 4, 2017
20
0
520
1
Hey guys, I know this is almost a year later but did replacing the PSU solve the problem? I've got the exact same problem. Problem came out of the blue, had a perfectly fine working system for 5 years. I've replaced a few components over the years but the PSU has remained the same: A Corsair 650W PSU.
 

readerikk

Prominent
Dec 29, 2017
3
0
510
0


Hey there, yeah, replacing the power supply fixed it. Hope it helps.

 

Gorzul

Honorable
Mar 28, 2014
26
0
10,530
0
Hey guys, sorry for another necro but im having the same exact problem, not every 30s mind you, but it happens every once in a while thoughout the day.
I'd be playing a game or away from PC. monitors just turn off (no Signal from Display Port) and you cant do anything other than a hard reset.
When that happens in game, its usually just after a small freeze in game. and boom monitor off, no signal.
I cant figure out what is wrong, did all of the above didnt help, I even installed windows 10 recently, under windows 7 the Nvidia drivers would keep crashing. No matter how many newer ones I install even with DDU.
But now its monitors just going off under win10. Would really appreciate some help.



And here's my pc specs:
CPU: Intel i7-4820K LGA 2011 64 + Corsair Hydro Series Extreme Performance Liquid CPU Cooler H100i
Motherboard: ASUS P9X79 LGA 2011 Intel X79 SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard
RAM: 32GB (8x4) Corsair Vengeance Pro 16GB 2x8GB DDR3 2400MHz PC3 19200 Desktop, Red CMY16GX3M2A2400C11R
GPU: ASUS ROG Swift 1080ti
HDD: SSD Samsung 1tb
PSU make and age: 4 years, Corsair Professional Series 860 Watt Digital ATX/EPS Modular 80 PLUS Platinum Power Supply AX860i (links to 1200w, but its 860W model)
Dual Monitors: ROG SWIFT PG278RQ(primary) + BenQ XL2411
OS: Windows 10

Note: Nothing is OCed.
 
Last edited:

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS