Question Problem with stopping audio and video for no reason

Nov 18, 2022
1
0
10
0
PC Specs:
CPU: Ryzen 5 1600 3.7GHz
GPU: GTX 1080 Palit JetStream
MOBO: ASRock ab350 PRO4
RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB 3000MHz (XMP)
PSU: XFX 650W (don't remember what model)
OS SSD: ADATA SP920
OS: Windows 10 21H2

Problem description:
Hi. I have a problem that has been going on for some time (2-3 years). It's hard to explain what it really is. Sometimes, my computer stops playing music, stops videos (starts buffering on youtube), there is no sound in games and when I minimize the game window and return to the game there is a black screen with window borders (the game runs on full screen) - I can't exit the game by clicking the "x" button in the corner, I have to end the task. When I open the game after the incident it runs, but has no sound. Other than that computer doesn't crash, etc. For example, when I'm doing a project in Adobe Illustrator I can normally work, finish the project and save it without any issues, but spotify stops playing music. I can open new programs, but the issue still exists.

What causes the issue (and when it happens):
It happens when it wants to. Sometimes when I turn on my computer it happens within 5 minutes (sometimes immediately, sometimes a few minutes later). Sometimes it happens a few hours after I turn on my computer. Sometimes I can run my computer for 12-15h and it will work just fine. I checked if it does that under stress. I opened 2 games, gimp, chrome x2 (around 30-40 tabs total), edge, spotify, origin, a few smaller programs, adobe illustrator and tried to open photoshop, but it didn't want to open due to lack of ram, but the porblem didn't happen. I could watch YT and listen to spotify without any issues. Apex Legends was running fine (the performance was only a little bit worse). However, I've noticed that sometimes it happens exactly when I'm opening a new program (game, browser, etc.). Sometimes it happens just like that, I can go to the bathroom for 2 minutes and after I come back there's the issue.
Sometimes it happens when I turn on the computer, I reboot it, it happens again (and 3-4 times like that, one after another).

What fixes the issue:

Again, hard to tell what exactly. When I reboot my computer the problem is usually fixed. Sometimes I have to reboot it a few times (expecially if the problem happened within 5 minutes after I turned it on).
When the problem happens some time after the system boot (a few hours after) sometimes it helps to end chrome, game (usually apex legends) and spotify task in the task manager. I didn't really test if other programs work after that or just the ones that the task was ended. However, sometimes anding the task won't help and I have to reboot the system.

What is ok:
  • CPU & GPU temperatures are fine
  • CPU is overclocked to 3.7GHz, but it's stable, so I don't think that's the issue. I think my CPU removed my OC for some time and I didn't notice it for a few months, but the issue was still there.
What I did to fix the problem:
  • System reinstall
  • Removing and installing the GPU
  • Unplugging and pluging in the GPU cables
  • MemTest x86 (no RAM issues, at least it didn't show any)
  • DDU (hard uninstalling GPU drivers), multiple times
  • Installing multiple GPU drivers (they are not the issue)
I don't know if it's a software or hardware related issue.
I think that the first thing to do would be to find what causes the issue (if it's even possible). Without it, it will be really hard to fix the problem, since I won't know if the thing I did fixed the problem.
Thank you if you read everything. I hope that someone will know something, maybe had a similar issue. It really drives me crazy.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS