Processor running at 800mhz instead of 3ghz

Shock3R

Distinguished
Jul 3, 2009
14
0
18,510
I've just recently purchased a new processor and motherboard. The processor is a AMD Phenom II X4 945 Deneb 3.0GHz Everything runs perfectly fine, but for some reason my processor is only running at 800 mhz instead of 3ghz.

Here's the processor: AMD and here's the motherboard: ASRock

Anyone know what's wrong? =(
 

Shock3R

Distinguished
Jul 3, 2009
14
0
18,510
Newegg accidentally shipped you an 800mhz AMD Athlon 1.

Get a RMA

Um my computer reads the name correctly, just the 800 mhz that's wrong. The box it came in was correct and all.
 


They are messing with you |:p

CoolnQuiet turn down your cpu frequency for maximum power saving.
 

Shock3R

Distinguished
Jul 3, 2009
14
0
18,510
This is my first day on this website, how is it my fifth thread? I'm just looking for a solution to my problem, sorry to bother..
 

JD45093

Distinguished
May 19, 2009
24
0
18,510
Here is a test. Try running Prime95 and your processor should clock up to 3.0Ghz if it doesn't then there is a problem. So just check the clock speed wile running this program.
 

Shock3R

Distinguished
Jul 3, 2009
14
0
18,510
It stays at 800 mhz. =/ I'm thinking that I need to do somethings with the jumpers, not sure how that works -- perhaps change the multiplier to 15? It's at 4...
 

royalcrown

Distinguished


That is your problem exactly, set it to your cpu speed / 200 so 3 ghz/200 = 15 :)
 

Shock3R

Distinguished
Jul 3, 2009
14
0
18,510
I am running the P1.40 Bios. It detects my card but for some odd reason at 800 mhz and not 3 ghz. I've tried changing the multiplier in bios from 200 x 4 to 200 x 15 to get the 3ghz, but my pc doesn't load up if I do. I was reading something about jumpers to change the multiplier? Anyone know? :X
 

Shock3R

Distinguished
Jul 3, 2009
14
0
18,510
What does that do? It's a brand new motherboard and processor :X and if it does do something, how do you do it?
 

redkachina

Distinguished
Mar 31, 2009
105
2
18,695
Strange problem indeed..945 got its multi locked too..you can't change it. And running P95 also didn't throttle the speed up to 3Ghz.. usually its because of C&Q..no idea LoL.. try reflashing the bios to slightly older ones? see if its running @ 3.0Ghz or not..