[SOLVED] Program Manager preventing shutdown and restart

Status
Not open for further replies.
Feb 15, 2021
47
4
35
0
Every now and again when shutting down or restarting, Windows tells me that "Program Manager" is running in the background. This sometimes prevents my pc from shutting down or restarting for a few seconds. This is a new build I recently put together and installed Windows 10 Pro on. I did not experience this issue until I started to install the drivers on my Mobo manufacturer's support page. I've tried sfc /scannow, which did find and repair corrupted files, but the issues still persist. BIOS and drivers should be updated to latest version.

Also, in Windows Update, it's telling me "Some settings are managed by your organization", which is strange, since this is my own pc.

Windows 10 Pro OS Build 19042.631

CPU: AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 6-Core Processor
CPU Cooler: ARCTIC Liquid Freezer II 360 56.3 CFM Liquid CPU Cooler
Motherboard: Asus TUF GAMING X570-PRO (WI-FI) ATX AM4 Motherboard
Memory: Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB (4 x 8 GB) DDR4-3600 CL18 Memory
Storage: Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2-2280 NVME Solid State Drive
Storage: Samsung 980 Pro 1 TB M.2-2280 NVME Solid State Drive
Video Card: MSI GeForce RTX 3080 10 GB GAMING X TRIO Video Card
Case: Corsair 5000D AIRFLOW ATX Mid Tower Case
Power Supply: SeaSonic FOCUS Plus Gold 850 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX Power Supply
 
Feb 15, 2021
47
4
35
0
Here's an update:

Reinstalled Windows 10, but this time made it Home, not Pro.

Restarted pc 5 times, no issues. Also downloaded firefox.

Downloaded all drivers expect chipset from Mobo maker. Restarted 4 times, no issue.

Downloaded Geforce drivers with Geforce experience as well as the last pass extension for firefox. Also did sfc /scannow. Corrupt files were found again and fixed. Restarted and had the Program Manager issue.

Now why would I have 2 corrupt installs of Windows 10 right out the gate? Maybe an issue with my M.2 or the installation USB? I also don't think a non-windows program is responsible, since my older pc runs all these programs with no issue. On the bright side, the "Some settings are managed by your organization" is no longer an issue.

Edit: Problem consistently happens if I open any program, close it, than try to shutdown or reset. Will not happen if I just restart or shutdown immediately after powering on pc.
 
Last edited:
Feb 15, 2021
47
4
35
0
Your problem repeatedly reappears whenever you install Geforce Experience and you are suspecting it's hardware? Seems pretty common for people to have nvcontainer or "Program Manager" issues after installing that.
You know in retrospect it seems kinda obvious. I uninstalled Geforce Experience and restarted 5 times so far, no issues yet. Thanks for your help.

I still want to leave this thread unanswered for a bit just in case the problem comes back somehow.
 
Status
Not open for further replies.

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS