Question RAM will run @ 3200 in single channel, but only 3000 in dual channel.

Tom72468

Reputable
Mar 26, 2016
54
0
4,540
4
I recently built a system with Ryzen 2700x, ASUS ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi), and 16GB Corsair Vengeance RGB Pro 3.2 GHz RAM (2x8). After changing DOCP to 3200 (Only option), everything worked fine, and ran it that way for a few days. I decided to try 3400. Would not even boot to BIOS. Cleared the BIOS and set back to 3200 (Where it had been working fine)... Still, no BIOS. Cleared the BIOS again, and set it to 3000, and it's working fine.

RAM is in correct slots (A2 & B2), all drivers are updated, and BIOS is current version.

Each stick, independently, will work at 3200. Both sticks together, only work at 3000 (And please remember, 3200 used to work fine).

I'm confused. Any help?
 
Last edited:

stefanos50

Upstanding
May 12, 2019
305
72
290
16
Did you recently updated bios or the version of the bios changed (it happened once with my gigabyte mobo). I suggest you to update to the latest bios before 3rd gen ryzen bios for your 2700x.
 

Tom72468

Reputable
Mar 26, 2016
54
0
4,540
4
Did you recently updated bios or the version of the bios changed (it happened once with my gigabyte mobo). I suggest you to update to the latest bios before 3rd gen ryzen bios for your 2700x.
Nothing changed. It worked. I tried to run the RAM at 3400, didn't work so I switched back to 3200. Didn't work, so now 3133 is the max can run at, but timings are 22,22,22,52! All this happened with the BIOS that came with the board. I did update later, but still nothing...
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS