Question Ram working at a lower frequency ?

Jul 8, 2021
7
0
10
0
Good night people!
I have 2 RAM DDR3 4GB 1600Mhz memories and for some reason my PC uses only 1333Mhz frequency, I've tried to check the BIOS and it is fully configured in automatic 1600Mhz, but it doesn't get there. I thought it was a Ram problem, so i buy 2 new DDR3 8GB 1866Mhz memories, but they 2 only don't give video, I have to join the new ones together with the old ones for the video to connect, even if in Windows ALL 4 memories are recognized. And it still limits to 1333Mhz all 4 memories. Anyone know how to fix this? follow my prints in Setup
Thanks

My Setup:
CPU: AMD FX-8320 (https://prnt.sc/19l7ldx)
MAINBOARD: GIGABYTE 970A-DS3P REV2 (https://prnt.sc/19l7pyd)
BIOS: FD (2016)
RAM (https://prnt.sc/19l7tiz) and (https://prnt.sc/19l7zuf)
 

Ralston18

Titan
Moderator
GPU?

Total RAM with all 4 modules installed is 24 GB ( 2 x 4 GB + 2 x 8 GB) - correct?

Do all four modules have the same specs?

This motherboard?

https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_ga-970a-ds3p_v.2.x_e.pdf

[Verify that I found the correct User Manual.]

Page 6 lists the supported RAM configurations.

As I understand the specs, you must have an AM3+ CPU installed to get 1866 MHz

1600 MHz may be possible but I suspect that one or more RAM modules are limited to 1333 MHz.

More information and limitations are presented on Page 8 along with recommendation to go to Gigabyte's website for more up-to-date information.

Ensure also, that the installed RAM kit is a matched set of modules for dual channel use.
 
Good night people!
I have 2 RAM DDR3 4GB 1600Mhz memories and for some reason my PC uses only 1333Mhz frequency, I've tried to check the BIOS and it is fully configured in automatic 1600Mhz, but it doesn't get there. I thought it was a Ram problem, so i buy 2 new DDR3 8GB 1866Mhz memories, but they 2 only don't give video, I have to join the new ones together with the old ones for the video to connect, even if in Windows ALL 4 memories are recognized. And it still limits to 1333Mhz all 4 memories. Anyone know how to fix this? follow my prints in Setup
Thanks

My Setup:
CPU: AMD FX-8320 (https://prnt.sc/19l7ldx)
MAINBOARD: GIGABYTE 970A-DS3P REV2 (https://prnt.sc/19l7pyd)
BIOS: FD (2016)
RAM (https://prnt.sc/19l7tiz) and (https://prnt.sc/19l7zuf)
In all likelyhood, you'll never get faster RAM with all 4 sticks.
 
Jul 8, 2021
7
0
10
0
GPU?

Total RAM with all 4 modules installed is 24 GB ( 2 x 4 GB + 2 x 8 GB) - correct?

Do all four modules have the same specs?

This motherboard?

https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_ga-970a-ds3p_v.2.x_e.pdf

[Verify that I found the correct User Manual.]

Page 6 lists the supported RAM configurations.

As I understand the specs, you must have an AM3+ CPU installed to get 1866 MHz

1600 MHz may be possible but I suspect that one or more RAM modules are limited to 1333 MHz.

More information and limitations are presented on Page 8 along with recommendation to go to Gigabyte's website for more up-to-date information.

Ensure also, that the installed RAM kit is a matched set of modules for dual channel use.
My GPU is a Gigabyte AMD Radeon R9 280.
The total Ram is correct = 24Gb. The modules are different, I have two 4gb 1600mhz and two 8gb 1866mhz, because the new ones (8Gb 1866mhz) they don't give video, so I have to join these 2 new ones with the 2 old ones to give video = 4 modules.
The motherboard is correct.
All the 4 modules are in Dual Channel
 
Jul 8, 2021
7
0
10
0
In all likelyhood, you'll never get faster RAM with all 4 sticks.
I know, but i only use 4 modules because the new ones (8Gb 1866Mhz) dont give video, so I'm trying to find a way to make them work, I don't know why the system recognizes the modules but doesn't give video using only them.
 

Ralston18

Titan
Moderator
Open Powershell as Admin.

Run the following cmdlet:

Get-CimInstance win32_physicalmemory

(You should be able copy and paste the preceding line following the PS> prompt.

Post the results. You should see 4 "sections" each section starting with the word "Caption". One section for each installed RAM module.

= = = =

Will video appear if you boot into Safe Mode? Try first with all four modules installed. Then with just the two 8 GB modules installed.

This GPU:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/gigabyte-r9-280-windforce-3x-oc.b2880

Which PCIEX slot is the GPU installed in: 4, 16?
 
Jul 8, 2021
7
0
10
0
Open Powershell as Admin.

Run the following cmdlet:

Get-CimInstance win32_physicalmemory

(You should be able copy and paste the preceding line following the PS> prompt.

Post the results. You should see 4 "sections" each section starting with the word "Caption". One section for each installed RAM module.

= = = =

Will video appear if you boot into Safe Mode? Try first with all four modules installed. Then with just the two 8 GB modules installed.

This GPU:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/gigabyte-r9-280-windforce-3x-oc.b2880

Which PCIEX slot is the GPU installed in: 4, 16?
Hey, I managed to make the two 8Gb memories get video, but only in single channel. Here are PowerShell prints (https://prnt.sc/19sl355) and (https://prnt.sc/19sl5so).
The GPU is correct, in PCIEX 16.
I have a doubt, I was seeing the settings of the 2 new memories and noticed that they are working halfway at the value of 889mhz, it should be 993mhz, and PC3-14200 it had to be 14900. Is that what is making my PC not recognize the 1866mhz? (https://prnt.sc/19slxjn) and (https://prnt.sc/19smeab)
 

Ralston18

Titan
Moderator
Instead of Lightshot just copy the Powershell results and paste the full results directly into this thread.

However from what I could see in the first Lightshot both modules had the same serial number (1529E012). ???

I checked my RAM and that was likewise the case but the serial number(s) were all zero's.

= = = =

FYI (from this Forum):

https://forums.tomshardware.com/threads/confusing-jedec-timings-in-cpu-z.2745092/

https://forums.tomshardware.com/threads/cpu-z-shows-that-the-memory-frequency-and-the-spd-frequency-are-different.3625040/
 
Jul 8, 2021
7
0
10
0
Unless you can find a way to OC those 1600MHz RAM, BIOS will always default to lower speed of second set when mixed.
I just managed to make the video appear using only the new memories, but that's only on the single channel. But I still have the frequency error, because when I try to set the BIOS to 1866mhz, it gives a boot error and says it doesn't match the frequency it's running. (https://prnt.sc/19slxjn ) and (https://prnt.sc/19smeab )
 
Jul 8, 2021
7
0
10
0
Open Powershell as Admin.

Run the following cmdlet:

Get-CimInstance win32_physicalmemory

(You should be able copy and paste the preceding line following the PS> prompt.

Post the results. You should see 4 "sections" each section starting with the word "Caption". One section for each installed RAM module.

= = = =

Will video appear if you boot into Safe Mode? Try first with all four modules installed. Then with just the two 8 GB modules installed.

This GPU:

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/gigabyte-r9-280-windforce-3x-oc.b2880

Which PCIEX slot is the GPU installed in: 4, 16?
PS C:\WINDOWS\system32> Get-CimInstance win32_physicalmemory

Caption : Memória Física
Description : Memória Física
InstallDate :
Name : Memória Física
Status :
CreationClassName : Win32_PhysicalMemory
Manufacturer : Kingston
Model :
OtherIdentifyingInfo :
PartNumber : HX318C10F/8
PoweredOn :
SerialNumber : 1529E012
SKU :
Tag : Physical Memory 2
Version :
HotSwappable :
Removable :
Replaceable :
FormFactor : 8
BankLabel : Node0_Bank0
Capacity : 8589934592
DataWidth : 64
InterleavePosition :
MemoryType : 24
PositionInRow :
Speed : 933
TotalWidth : 64
Attributes : 2
ConfiguredClockSpeed : 800
ConfiguredVoltage :
DeviceLocator : Node0_Dimm2
InterleaveDataDepth :
MaxVoltage :
MinVoltage :
SMBIOSMemoryType : 24
TypeDetail : 16512
PSComputerName :

Caption : Memória Física
Description : Memória Física
InstallDate :
Name : Memória Física
Status :
CreationClassName : Win32_PhysicalMemory
Manufacturer : Kingston
Model :
OtherIdentifyingInfo :
PartNumber : HX318C10F/8
PoweredOn :
SerialNumber : 1529E012
SKU :
Tag : Physical Memory 3
Version :
HotSwappable :
Removable :
Replaceable :
FormFactor : 8
BankLabel : Node0_Bank0
Capacity : 8589934592
DataWidth : 64
InterleavePosition :
MemoryType : 24
PositionInRow :
Speed : 933
TotalWidth : 64
Attributes : 2
ConfiguredClockSpeed : 800
ConfiguredVoltage :
DeviceLocator : Node0_Dimm3
InterleaveDataDepth :
MaxVoltage :
MinVoltage :
SMBIOSMemoryType : 24
TypeDetail : 16512
PSComputerName :
 
Jul 8, 2021
7
0
10
0
Instead of Lightshot just copy the Powershell results and paste the full results directly into this thread.

However from what I could see in the first Lightshot both modules had the same serial number (1529E012). ???

I checked my RAM and that was likewise the case but the serial number(s) were all zero's.

= = = =

FYI (from this Forum):

https://forums.tomshardware.com/threads/confusing-jedec-timings-in-cpu-z.2745092/

https://forums.tomshardware.com/threads/cpu-z-shows-that-the-memory-frequency-and-the-spd-frequency-are-different.3625040/
About the serials, the 2 are the same, follow print
Slot 1 (https://prnt.sc/19sx0bs) 1529E012
Slot 2 (https://prnt.sc/19sx3cv) 1529E012
Its normal?

About the safe windows mode, i try with the 2 new memories in all situations, but only get video when i single channel then. Video get off on dual channel or when i plug only 1 memory, for the video get on, i need to plug only in single like the print above.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS