Question Random boot, black screen and monitor delay ?

Sep 12, 2021
8
1
10
0
Hi, i recently build my pc last month and i experienced this problem when i randomly get a black screen upon boot up it says "no signal" at first then black screen so i had no choice but to restart the pc then it fixed it. I also sometimes get delay where when booting up, the monitor only start displaying in the windows account login but it doesnt show the motherboard boot sequence where it shows the motherboard name or something. Then one time while gaming i had a sudden blackscreen but i still hear the sounds from the game and discord then after a few seconds theres no more sound but the pc is still on. I would like to know whats wrong with my PC ?

I tried reinstalling the RAM and removed some unnecessary startup apps. Can anyone have an idea cause its bugging me too much ?


My specs:
Ryzen 5 3600
RTX 2060
B450M mortar max mobo
Tforce dark za 2x8 gb Ram
256 gb ssd
1tb hdd
Coolermaster 550w 80+ bronze psu
 
Hi, i recently build my pc last month and i experienced this problem when i randomly get a black screen upon boot up it says "no signal" at first then black screen so i had no choice but to restart the pc then it fixed it. I also sometimes get delay where when booting up, the monitor only start displaying in the windows account login but it doesnt show the motherboard boot sequence where it shows the motherboard name or something. Then one time while gaming i had a sudden blackscreen but i still hear the sounds from the game and discord then after a few seconds theres no more sound but the pc is still on. I would like to know whats wrong with my PC ?

I tried reinstalling the RAM and removed some unnecessary startup apps. Can anyone have an idea cause its bugging me too much ?


My specs:
Ryzen 5 3600
RTX 2060
B450M mortar max mobo
Tforce dark za 2x8 gb Ram
256 gb ssd
1tb hdd
Coolermaster 550w 80+ bronze psu
if you could boot to windows. try these:
  • Disconnect from internet
  • Uninstall gpu driver using DDU again (clean and do not restart).
  • Uninstall all the processors on device manager (should be 12 on yours) like this:
  • Restart the pc to bios, and update to the latest bios(download, extract the files and copy it to flashdrive, plug it on top rear usb slot then reboot to bios and flash the bios). Then go to bios again after update and load default or optimized settings.

  • boot up to windows and install the latest AMD Chipset driver , reboot, go to power plan and choose amd ryzen balanced, then connect to internet.

  • Install the latest nvidia driver.

  • And check windows update (and optional updates) if there is any. Also enable Hardware Accelerated Graphics Scheduling in graphics settings like this and reboot:
*do this all offline until reboot after installing amd chipset driver, also you may reboot to bios after all of this to set the XMP (and manual tune the timing if you want), make sure your ram is on slot 2 and 4. Download needed files (highlighted word) before doing step 1, do the step by orders.

Make sure the psu connected to the gpu is 1 pcie cable per 1 slot (use main cable, not the branches/split) like this:
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS