Question Riddle: What boots but doesn't reboot? Trials and tribulations with Gigabyte TRX40 Aorus Wifi Pro

Feb 28, 2020
2
0
10
0
Brand new build. Replaced an old Classified SR-2 that served me well for 8 years+. Here's the short of it. There are four lights that boot in a specific order on POST (CPU -> DRAM -> VGA -> Boot) and no boot code on this board, so limited info to go off. A hard reset (press and hold on power) turns on the computer just fine every time. However, a reboot seems to hang it. I looked at the lights and it seems that it blazes past CPU and then gets stuck on DRAM for 18 seconds, then I guess it resets the boot sequence because it goes back to CPU for a split second, and then back to DRAM... over and over and over again. This only happens on reboot and a hard shutdown/poweron works great. I noticed this happened while I was installing the operating system, but didn't think twice about it and just assumed the reset command didn't go, but now that the system is live this is a serious problem as I work remotely on it and if I have to reboot it, which happens often when I run code that kills my system, it'll just sit there dead at home. That's no bueno.

Everything I've tried:
  1. I have a 4 stick kit with a SKU (Corsair) that is compatible with the board. I tried every combination of two sticks in A2 and B2 (just two sticks) hoping I could figure out if there's a bad stick. Doesn't matter though and I doubt all 4 sticks are bad.
  2. I have flashed the BIOS to the latest F4a from the gigabyte website.
  3. Set the BIOS to "Optimal Defaults"
  4. I have set to "Enabled" the Power Loading feature. It seems when it's coming down that it stays at a low power state. I have the fans to blast 100% so it should be loud, but it maintains a low power state upon this weird reboot (seems quiet in comparison), so I was hopeful this would help... didn't.
  5. I opened a ticket with Gigabyte and they've been sitting on it for three days.
  6. Came here to chat with you all in case you have any ideas.
I'm wondering if I should return the board to Amazon and get a different one, or try my luck with another of the same. It took me a while to build the system and I'd have to reinstall if i change the motherboard to a different one. Hopefully it's a simple fix though and someone here can chime in.
 
Last edited:

rickypicky5

Upstanding
Sep 9, 2019
371
45
240
16
A hard reset (press and hold on power) turns on the computer just fine every time. However, a reboot seems to hang it.
What do you mean when you say "a reboot"? Do you mean selecting "Power - Reboot" from the Windows logo on the task bar, or are you referring to the "Reset" button next the "Power" button on your computer case?
 
Feb 28, 2020
2
0
10
0
Reboot from Windows, but also any type of soft reboot. During installation of windows (before there is an O/S) for example, there are reboots as part of the installation process.... but the system hung anyway. The reboot button on the case doesn't seem to do anything at all for some reason.
 

rickypicky5

Upstanding
Sep 9, 2019
371
45
240
16
Reboot from Windows, but also any type of soft reboot. During installation of windows (before there is an O/S) for example, there are reboots as part of the installation process.... but the system hung anyway. The reboot button on the case doesn't seem to do anything at all for some reason.
The wires for the "Reset" button on the case needs to be connected to the appropriate pins on the front panel header of the motherboard, but I'm sure you already know that.

The "soft" reboot from Windows and Windows installation issue is puzzling (at least for me :)). Hopefully some smarter people here will respond.
 
Apr 18, 2020
1
0
10
0
dachikzuki-- i have the exact same problem -- AMD 3960X, TRX40 DESIGNARE XL ATX sTRX4 board, and it won't reboot from Windows. Same failure modes, flashes the DRAM LED. Shuts down / cold boots just fine. Hoping you eventually found a solution!
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS