Ridiculously low fps with 1080TI, i7 7700K

Serquet70

Reputable
Aug 2, 2015
8
0
4,510
0
Have a friend who just upgraded his build to a fully watercooled build with a 1080TI and i7 7700K. He's getting ridiculously low fps in all games (15-30 fps) and the GPU usage is staying super low (sub 20%).

We've tried reinstalling all drivers, adjusting power settings, and nothing has worked at all. He's got the monitors plugged into the GPU, lot the motherboard.

Anyone know of anything else we can try before RMA-ing it?
 

Mohan_27

Respectable
Jun 2, 2017
407
0
1,960
58
1. Check for any malware:
https://www.malwarebytes.com/

2. Download Geforce experience and download drivers from there. You may have installed a wrong driver:
https://www.geforce.co.uk/geforce-experience/download

Use DDU to install a fresh installation of drivers.
how to use it: windowsreport.com/display-driver-uninstaller-windows-10/
download: http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

3. One reason why your performance maybe low is because of your parked cores. Simply, a parked core basically means it's disabled and you do not want that. Here is how to identify if your cores are parked/disabled:
Open up windows task manager > Click on the 'performance tab' at the top > at the bottom click on 'open resource monitor' > click on the 'CPU' tab at the top > On the right you may find 14 graphs. 12 graphs being your threads/cores. Make sure at the top of each graph where it says at "CPU 0", CPU 1 etc.. and make sure it does NOT say "CPU 0 - Parked".

If any of the 12 cores state they are parked or greyed out, do this:
Go to control panel > click on 'hardware and sound' > then 'power options' > then select 'high performance'.
If you can't find it then click on the 'hide additional plans' tab and it should be there.

4. Download Speccy and see if your computer recognises your GPU:
http://filehippo.com/download_speccy/

5. Make sure that you are not running on integrated graphics. Ensure your monitor is plugged into your graphics card and NOT anything else.
 

Mohan_27

Respectable
Jun 2, 2017
407
0
1,960
58
1. Check for any malware:
https://www.malwarebytes.com/

2. Download Geforce experience and download drivers from there. You may have installed a wrong driver:
https://www.geforce.co.uk/geforce-experience/download

Use DDU to install a fresh installation of drivers.
how to use it: windowsreport.com/display-driver-uninstaller-windows-10/
download: http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

3. One reason why your performance maybe low is because of your parked cores. Simply, a parked core basically means it's disabled and you do not want that. Here is how to identify if your cores are parked/disabled:
Open up windows task manager > Click on the 'performance tab' at the top > at the bottom click on 'open resource monitor' > click on the 'CPU' tab at the top > On the right you may find 14 graphs. 12 graphs being your threads/cores. Make sure at the top of each graph where it says at "CPU 0", CPU 1 etc.. and make sure it does NOT say "CPU 0 - Parked".

If any of the 12 cores state they are parked or greyed out, do this:
Go to control panel > click on 'hardware and sound' > then 'power options' > then select 'high performance'.
If you can't find it then click on the 'hide additional plans' tab and it should be there.

4. Download Speccy and see if your computer recognises your GPU:
http://filehippo.com/download_speccy/

5. Make sure that you are not running on integrated graphics. Ensure your monitor is plugged into your graphics card and NOT anything else.
 

Eximo

Titan
Herald
For whatever game you happen to be testing with, try switching from Full Screen to Full Screen Windowed Mode. There are a few games I can't get to work any other way with Pascal, makes alt-tabbing nicer though I guess.
 

BukkaneNinja

Reputable
Jun 20, 2014
27
0
4,530
0


I'm having identical issue. After first install, was mint - 0 issues. Noticed in PUBG FPS drop intermit to 15 - 22 FPS. Restarting PC fixed it. After another month, restart had no effect - Required a full GPU driver install or re-clock of the CPU to fix it. Now, no matter what I do, its constant 15 - 22 FPS in PUBG, RUST, Destiny 2 etc. Other games run fine (Although low FPS's - Heroes of the Storm 40- 55 fps)

Specs
3440x1440 ROG monitor
i7 7700k unlocked CPU (4.6)
1080ti Strix
(Both in seperate custom loops)
m2 500gb SSD
2 x 8gb G.Skill 4000mhz ram (Set to default 2133mhz)
Corsair 800w PSU



CPU IN GAME----------------
Temp 37 - 51 deg

CPU IDLE (Windows,, with facebook open etc)
29 - 39 deg


GPU IN GAME-------------
Temp - 28 - 41 deg
Memory clock 11,016
GPU Clock 228 MHz
Vram usage - 5%

GPU IDLE (Windows,, with facebook open etc)
Temp - 27 deg
Memory clock 11,016
GPU Clock 253
Vram usage - 0-1%

Above specs are taken from a BRAND NEW WINDOWS install as of 31/10/17

Any help here would be appreciated as i'm struggling and pulling my hair out.

 

Mike_144

Reputable
Jan 7, 2016
235
0
4,710
15
GPU clock only at 260 mhz??

Check you power settings (nvidia settings) and use MSI afterburner or the asus software.

Check that they are not set for power eco/saving.

Run cinebench or somethink else for system check / CPU/GPU.

What brand and model of motherboard ? Forgot jumpers or ?
 

BukkaneNinja

Reputable
Jun 20, 2014
27
0
4,530
0


Asus ROG Maximus x Hero.

Problem is it's been working perfectly - I'm not super tech savvy - I ran through power settings with a friend before with no luck / change.
I don't think it's jumpers, or I would have had that problem from the get go correct?

Just changed to "Maximum performance" in NVIDIA control panel. There's no power settings in the GPU Tweak software that came with it. I'll install and try the MSI thing now.

Installing Cinebench now - Will report back.

 

BukkaneNinja

Reputable
Jun 20, 2014
27
0
4,530
0
Cinebench test:

CPU - 877 details (Rank 3rd at 4.2ghz) - I just went into my bios and changed EVERYTHING to default to start from scratch.

GPU - 71.52 FPS - Rank1. For the "Car Chase" scene.

Installed MSI afterburner - Not sure how to use this program, how do I adjust it?
 

heider.raheem

Prominent
Dec 10, 2017
3
0
510
0


I have the same issue with my ASUS Strix 1080 ti OC in cinebench i got 88 FPS !! while in heaven benchmark got 138 FPS which is normal...
 

inicido

Prominent
Feb 13, 2018
2
0
510
0
I'm having the same problem here. Do you guys, by any chance have the games storaged in a secondary drive?/and s.o on an ssd?.

I find that when I play games from mechanical 1tb hdd drive, cpu load is 100% while gpu it's barely touching 20%. Drops are incredibly low.

When I play from SSD cpu is at 50-60% gpu 80-95%. Still haven't found a solution to this problem.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS