Question RTX 2070 MSI Gaming Z - Power delivery ISSUE - Power limit stuck at 75-85%

May 23, 2020
4
0
10
0
Hi guys, yesterday I noticed my performance where lower while gaming so I checked msi afterburned and immediately noticed that something was wrong...

I've noticed that my GPU at stock settings performed around 30/40% less...
I've also noticed that lowering my power limit to 75% get me more or less the performance the card should do (it's crazy)
I've also noticed that with my OC profile (111% tdp + core and mem oc) I get less fps...
So I did some benchmarks in games and in unigine superpositions... those are the strange results:

1080p Extreme (the card should do 5400pts)
Power limit 75% max temp limit 73 deg------------------------------------------> score: 5230
Power limit 100% max temp limit 81 deg (stock setup) -----------------------> score: 3870
Power limit 111% max temp limit 88 deg----------------------------------------> score: 3610

no temp. throttling, always (in all 3 scenarios) power limit at 1, sometimes voltage limit at 1.

There's something wrong for sure, I've also recorded 2 videos where you can clearly see that changing the power limit cause fps to do incoherent changes... (it does the same in other games)

I've tried to: check bios update, update gpu driver, uninstall gpu driver with DDU and reinstall, uninstall and reinstall afterburner with revo uninstaller, deleted all afterburner profiles/settings files.... Nothing...
My GPU at stock does 30/40% performance and for some magic at 75% power limit it does around what it should do at stock... maybe it's some kind of software/firmware problem.

View: https://www.youtube.com/watch?v=mbra3ZiMzRU

View: https://www.youtube.com/watch?v=eRRIgSdDHxE
 
May 23, 2020
4
0
10
0
UPDATE:
Just find out that no matter how I set up the Power Limit, the GPU never goes beyond 75-80-85% (in kombustor, furmark and games) (keeps changing between those values).
So I think it's some power delivery issue. I have a corsair CX650M from 3/4 years.
I've tried to switch the gpu power camble and also changed the pins where it is attached but nothing.
That problem appeared randomly so I think the PSU is dying or the GPU has some problem. Maybe some software problem but I doubt.
Any suggestion? In few days I will try the GPU on another computer and in the same one but with a different psu.
 
May 23, 2020
4
0
10
0
9700K, as I said the gpu was ok until yesterday....
By the way software like furmark does not use a lot of CPU, they are designed to push the GPU at their limit.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS