Question RX 560 driver update gone wrong (maybe)

Allyboi

Prominent
Jun 30, 2020
31
5
545
So umm, hi there, I just recently bought a RX 560 from a friend of mine (just for context he sent me a video that it was indeed working before he sold it to me as he used it to stream a game before I bought it from him + it's in very good condition, no rust or anything, just a few small scratches on the fan and that's literally it) the specific model I got was the Gigabyte RX 560 2gb OC, I went to the AMD website as I was told by said friend I bought it from l, installed the drivers (or what I thought was the right drivers) for it when things started to go wrong, at first it worked, the resolution was now fixed and it was automatically put into 1080p, everything was fine there was no screen tearing or stuttering but when I restarted the PC to complete the installation and ensure it worked, when I opened it again, the GPU wasn't being detected anymore and all I had for display adapters was the "Microsoft basic display adapter" thingy and the display went back to 4:3, I also think I may have installed the wrong drivers as I had installed the "optional" drivers and not the "recommended" option (I also may have not properly installed all the drivers as I may have restarted the PC too early), so is this the issue and all I have to do is do a clean wipe of the Rx 560 drivers and re-install then or is something else wrong here? (For additional context I'm running a Phenom 2 x4 965 OC'ed to 3.7ghz, 2x4gb 1333mhz RAM, Asus M4N68T-M LE V2 motherboard and a 500 watt 80+ bronze PSU) Any and all help will be highly appreciated, cheers :)
 

Allyboi

Prominent
Jun 30, 2020
31
5
545
brand and model of this 500w psu?
test with your old gpu again?
Deepcool DE-500 V2 PSU
And sadly I don't have another "backup" GPU to use although from what I've seen it's either a driver issue, I seated the GPU wrong or both, in case of either or both what should I do cause I'm having a headache rn cause of the stress