Question Ryzen 5 3600 EZ debug LED

Aug 24, 2019
3
0
10
0
Hey Guys
As im getting into pcgaming i recently tried to build my own pc. Now as far as i know, i've put in all the parts correctly and it should be working, but when i turn it on the EZ debug Led for the CPU lights up.
And i dont get any signal on my monitor.

These are my parts:
MB: MSI B450 Tomahawk
CPU: Ryzen 5 3600 + Stock Fan
GPU: Geforce RTX 2060
RAM: Trident Z Royal 16GB

As this is my first pc build i dont have the option to swap out any parts. Also i've done the bios update by using the BIOS FLASHBACK+, and it seemed to be working, as the fitting LED flashed several times and then turned off. Also there is no windows installed, as the pc doesn't even boot.

Please help me with this as its very frustrating, to see my pc not working. Thank you for your help...
 
Aug 24, 2019
3
0
10
0
Welcome to the forums my friend!

Glad you've covered the BIOS first!

Being as you've done that, I would go through each and every step of this guide first: https://forums.tomshardware.com/threads/perform-these-steps-before-posting-about-post-boot-no-video-problems.1285536/

Pay close attention to bent or contaminated CPU / Socket pins.

Also what is the rest of your system spec including PSU make and model?
As the psu i have the coolermaster masterwatt 550W, also i have an M.2 ssd from crucial and a seagate Barracuda 2tb.
Also i checked the list you've commented and did every part of it and its still not working.

Is it possible i did something wrong with the BIOS FLASHBACK+. When the Led stoped flashing and turned of i turned of the psu, was that wrong to do?
 

PC Tailor

Dignified
Herald
Is it possible i did something wrong with the BIOS FLASHBACK+. When the Led stoped flashing and turned of i turned of the psu, was that wrong to do?
The LED is supposed to go off once the update has finished. But I've seen the flash go wrong before, so it may be worth retrying and leaving it for a while.

It's also not the first time the B450 Tomahawk has had an issue taking the 3rd Generation Ryzen anyway.
 
Aug 24, 2019
3
0
10
0
The LED is supposed to go off once the update has finished. But I've seen the flash go wrong before, so it may be worth retrying and leaving it for a while.

It's also not the first time the B450 Tomahawk has had an issue taking the 3rd Generation Ryzen anyway.
What does issues mean, did they find a soloution?
Also, should i blug out the stick first or turn of the psu first when doing the flashback+?
 

PC Tailor

Dignified
Herald
What does issues mean, did they find a soloution?
Also, should i blug out the stick first or turn of the psu first when doing the flashback+?
Well various issues, many have just been waiting for a newer BIOS - althought you can see some other references for steps here:
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=321288.0
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=308683.0

Doesn't matter on the latter part, in effect you'd have no components installed, perform the flash back. Power down, plug in RAM and CPU, then boot back up.
 
May 27, 2019
58
9
35
0
The bios flash takes about 5 minutes then switches off. If it flashes for a few seconds that indicates flash has failed.

Try a different usb stick. I tried several all failed except a SanDisk 32gb stick. Also did you format the stick to fat 32, master boot record using the Rufus program (free download) not windows formatting and rename the bios to MSI.ROM ?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS