Sabertooth x58+memory issues

Thundderz

Distinguished
Sep 24, 2011
3
0
18,510
Hi im having a problem since 2 weeks where my PC is really slow when im booting. I went from 45sec booting to 2-3min

Mobo: ASUS Sabertooth X58 LGA1366 DDR3 CrossFireX SLI 3PCI-E16 2PCI-E1 PCI USB 3.0 Motherboard
ram: Corsair Vengeance 12GB 3X4GB DDR3-1600 CL9-9-9-24 XMP Triple Channel Core i7 Memory
video card: MSI N570GTX Twin Frozr II OC GeForce GTX 570 Fermi 732MHZ 1280MB 3.8GHZ GDDR5 PCI-E 2XDVI Video Card
CPU: Intel Core i7 960 Quad Core Processor LGA1366 3.2GHZ Bloomfield 8MB LGA1366 4.8GT/S
PSU: Coolermaster Silent Pro Gold 1000W SLI CrossFire 80+GOLD ATX12V 24PIN Active PFC 135mm Fan PSU

So the problem is when i try to change my ram speed after i save and reload my pc will freeze when i get on the desktop. I also have the same problem when i put the XMP option in the bios. I already upgrade my bios version and did all i knew but now im really lost

Do i have to do anything else to get my pc's speed back to where it was ?

If you need any more info plz feel free to ask

(sorry for the bad english, im french :D)
 

beenthere

Distinguished
For test purposes you could try booting with the RAM set to 1066 Mhz. and also test with just one DIMM to see if the boot times change. I'd also send Asus Tech Support, (good luck with them), an e-mail to see if this is a common problem with the specific RAM that you are using as Asus mobos tend to be very RAM sensitive IME. Asus may need to develop a new BIOS to correct the issue.
 

Thundderz

Distinguished
Sep 24, 2011
3
0
18,510
nobody can help, i tried everything that i know and now im still at 1066 and when i try ti push the XMP option both profile make my computer freeze and i need to reboot, also i have the same issues with the manual setting(maybe im doing it wrong)