Sapphire R7 260x black screen!!!

Page 3 - Seeking answers? Join the Tom's Hardware community: where nearly two million members share solutions and discuss the latest tech.

Karadjgne

Titan
Herald
From everything I have read about this issue, there seems to be a problem with the ramp up. The 260x internal clocks seems to throttle down when not actively used, like in a game, so when idling, or low gpu surfing, the clock speed is @ 600, but when active, ramps up to @ 1750. Somewhere there is an issue and when more than the 600 is called for, the card is not responding correctly, so is trying to pump out 1750, but only receiving voltage for 600, resulting in an underpowered state, which shuts the card down to prevent damage. Black screen. This means at 100% load you are all good, or should be, but when internet surfing lower intense screens like mail etc, and flip to a page with pictures, black screen.

All electronics are different, its the nature of differences in the individual components. You can take 2 identical CPUs and 1 will overclock to 4.6, the other overclocks to only
4.4.. so I can't answer to what the eco will do. It may be 12.00 at load or 12.28, but it won't be 11.6 for sure unless your house is running some crazy voltage like 210v instead of 220-240v.

If you really want to test your gpu and see if it throttles back or shuts down for temps, do a free program called furmark, think version 13 is out now. Guarantee you will get an answer, it will stress your gpu past what crysis 3 or bf4 calls for, and shows you temps and clocks and other useful info.
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4


Let me clear what you have said. Yes R7 260X down clock itself when not in use & increases clock speed when it needed. So you want to say if all time the card is in load like 60-100% then I should not face problem. But when there will be down clock and up clock the problem may arise. right??

But,
At idle gpu load is 0-1% only and clock speed is around 300-340MHz. But when I play games the load is 100% and the clock speed is 1050MHz(Maximum Clock Speed). In this pump up from 300 to 1050 I didnt see any issue. At the idle time when the load is 0-1% and the clock speed is around 300MHz then I faced the issue only so there is no increase in clock. I will try furmark. and inform you.


& you know I didnt faced the problem in last 4days. But I have used my computer so much, and the down clock and up clock occurred so many times. LOL. the problem is really ridiculous. God knows what type of error it is.
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20
Jayadratha,
81*c is in no way high for a gpu...And i ran furmark the first day after i bought the gpu and by then my case fans were completely messed up.The gpu temp reached a max of 91 after 20 mins,if the case fans were set like how its set now i would have had a max of 87.Now playing crysis 3,hitman absolution,ac4 or batman arkham origins takes my gpu to 76(ac4 takes it to max of 75) at max and this is with a custom fan profile with msi afterburner,1% for 1*. If i use auto fan,gpu reaches 78 or 79,but personally i like to have a custom profile,as with auto profile it would spin the fan at more speed at that temp but auto setting will increase the fan speed only after the temp hits 70*.So i fell its better to increase the fan speed constatly and have a better load temp,eventhough its a 3 degrees diff.
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20
Even i have'nt had a black screen in last 5-6 days.As i have already posted here i had the pc without black screen continuously for 2 weeks even,that is why i am really worried because we will not be able to narrow the issue down if it happens only once in 2 weeks and all.
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4


Yes. same for me. If it will happen once in a week or two then it is impossible to debug the error. But I dont think It is a PSU problem or Heat issue. because I didnt reached more than 85degree while playing battlefield 4 for 5-6hrs. I dont think any software will give that much load as battlefield 4. furmark is a different case. no software will give load like that.
 

fruitbowl33

Reputable
Apr 4, 2014
3
0
4,510
0



Yes. I just waited, and waited for the thing to come on hoping it would work. But if the waiting doesn't work, I would try using the drivers from the CD. And if that doesn't work, I would just RMA them.
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4


Dont know why those two days I got the problem. But last 7days I didnt faced that problem. So impossible to say the reason of that black screen
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20
Even i have'nt seen the issue in last ten days.I have another info for Karadjgne 12v dropped to 11.592 now,Temp increased by 1 degree because of this.Would corsair accept if i try to RMA stating this as the reason?
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4


I have 11.90 volt, Didnt checked before.
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20


Use HWmonitor,run it in the background when you play a game,after you finish exit and see the min value under 12v voltage..
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4

Today I faced the problem again. after so many days. was reading an article in mozila, which was having many images. I dont think it needs so much power of gpu. what the hell is this problem!!!!

I will tell you the voltage on load tomorrow.
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20
I am still waiting for it to happen.Try removing te drivers again and do as what i have done..Install 13.12c from sapphire's site and do not enable overdrive,lets see how it goes then..
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20
Black screen again,when watching a movie,buzzing noise from speaker.Waited for long time,then unplugged and replugged dvi cable.nothing happened.Removed the pcie cable from gpu,system restarted,connected pcie cable back and restarted pc again.Everything fine again,asusual no error reports in event viewer..What should i do now.I've tried everything to fix this...Keyboard did not respond either..
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4


I also did all of this. I also measured the voltages when the screen was blank using multimeter. there was all correct voltages. Is there any way to know if the graphics card is off or on when the screen is black???
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20
Just checked all over the internet for black screen and buzzing sound,alos knew people with 7870 had this issue some time back so checked that even and it seems like almost everyone had no signal on the monitor and in all cases it has been when playing games mostly.But my situation is totaly different happens when doing less intesive work,monitor still gets signal,what could be the issue?
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4


I have also the same problem. When I playing game no issue. What do you think?? is it driver problem??
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20


not sure really,suspect the driver more than the card in itself..
 

Aravind92

Honorable
Apr 1, 2014
572
0
11,010
20
Black screen again,just left the pc turned on as i was downloading some torrents.had the monitor turned off.Turned the monitor off by 7 30 in the morning by then the time elapsed in utorrent was 3 hours and 30 mins.By 11:30 in the morning came back and turned the monitor on and blacxk screen.Restarted the pc and opened utorrent and found th elapsed time saying 4 hours and 27 minutes,so that means everything crashed by 8:30 but the computer was still turned on at 11:30 when i came back but with the black screen.Does this give us any clue.I really cannot live with this because i had all the components running for 3 hours when the pc did nothing at that time.
 

jayadratha

Distinguished
Sep 17, 2009
427
0
18,790
4


This graphics card will ruin our computer. I'm sure. This will damage our pc too.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS