server Nic craps out

VooDooDaddy

Distinguished
Feb 14, 2001
16
0
18,510
The stats...
MB: Abit VP6 w/ Dual p3@800
ram:1GB of Micron pc133 non-ecc
nic:3com 3cr990-tx-97
video:creative 3d blaster TNT2
storage: adaptec SCSI raid 2100s w/3 IBM 18GB in raid 5

This computer is being used as a server, running win2k server advanced. It is used as both an html server and sql server.
When transfering both large and small files over the lan, using different computers, the nic stops working. I went to the event viewer and it said error event#514, DMA download engine failure detected. I checked 3coms web site and there are no updates for my nic, only shipping drivers. I also went to windows update and there are no updates to install. Does anyone know what is making this problem and/or how to fix it?



"I drank what?" -Socrates
 
G

Guest

Guest
Via chipsets are notorious for soundcard conflicts. Also, you did not say what your IDE setup is on the system.
 

VooDooDaddy

Distinguished
Feb 14, 2001
16
0
18,510
There is no soundcard on the machine, the only IDE device is a 50x Generic CD-ROM. Did you mean that the same problem with soundcards could be happening with the nic?

"I drank what?" -Socrates
 
G

Guest

Guest
I thought maybe a sound card was causing the problem due to the via chipset. Since there is no soundcard....

I checked the HCL on Microsoft's web site and the NIC is on it, therefore the drivers are certified.

The IDE cd drive could be causing a DMA conflict. I'm at the point to say start swapping out the NIC; if that doesn't work use a different setup with the cd drive. But you have been there before, you don't need me telling you those things.

The only thing I have to say is if I have ever had an unresolvable problem with a system it is always with a via chipset motherboard. That may not be common to you or others but it has been my experience.