Question Should I RMA my 860 EVO 1tb ?

Breek1

Honorable
Jul 20, 2015
29
0
10,530
0
TLDR; Everytime I restart the PC the SSD needs to be set as a new volume again.

So I've had this SSD for about two years now and after building a new rig removed it from the old one and put it into the new one in order to save games onto it. Sadly, I lost everything and before I found out I could recover it my dumb self chose to format it into a new simple volume. I tried recovering the files, but the names aren't shown so I don't want to go through sorting and figuring out nearly 3/4 of a tb of files. I have a total of 3 SSDs including a AORUS pcie 4 1tb m.2 and a WD m.2 as a pool. The build is below. Any help as to why it keeps disappearing after the restart, resulting into creating in my having to create a simple volume again in order for it to appear?

MB - Aorus Ultra rev 1.2 X570
CPU - 5900x
GPU - Aorus Master 3080
SSDs - Aorus 1tb, WD Black 500gb, and 860 EVO 1tb
RAM - Corsair Vengeance TUF Gaming 16gb 3200 mhz
PSU - Gigabyte 850 Gold
Case - MB520
CPU AIO - Enermax 360mm
 

Breek1

Honorable
Jul 20, 2015
29
0
10,530
0
I tried posting a screenshot, but the site wont let me for w/e reason. The drive on Magician says it's good and it's been like that ever since I had the drive. Everything is up to date.
 

Breek1

Honorable
Jul 20, 2015
29
0
10,530
0
does it do the same thing if you plug in the drive into another system, or externally?
The previous system it was working perfectly as it should. I have yet to do it externally. It just stops recognizing it as D: drive and becomes allocated. I've connected it to a different SATA port and it is still the same result. I will use different cables and see if that works, but I doubt it.
 
Your system appears to be affected by the same gremlin that affects Win 10 / AMD Ryzen platforms.

Can you show us the Partitions window in DMDE after the next unallocation event? DMDE will allow you to fix the problem with a few clicks, but the root cause remains a mystery to me.
 

Breek1

Honorable
Jul 20, 2015
29
0
10,530
0
Your system appears to be affected by the same gremlin that affects Win 10 / AMD Ryzen platforms.

Can you show us the Partitions window in DMDE after the next unallocation event? DMDE will allow you to fix the problem with a few clicks, but the root cause remains a mystery to me.
This damn forum won't let me post the link for the screenshot on gyazo.

I keep getting "Your content can not be submitted. This is likely because your content is spam-like or contains inappropriate elements. Please change your content or try again later. If you still have problems, please contact an administrator. "
 

USAFRet

Titan
Moderator
Mar 16, 2013
137,263
6,967
166,190
21,075
This damn forum won't let me post the link for the screenshot on gyazo.

I keep getting "Your content can not be submitted. This is likely because your content is spam-like or contains inappropriate elements. Please change your content or try again later. If you still have problems, please contact an administrator. "
Try a different image hosting site.
imgur.com works.
 

Breek1

Honorable
Jul 20, 2015
29
0
10,530
0
Your system appears to be affected by the same gremlin that affects Win 10 / AMD Ryzen platforms.

Can you show us the Partitions window in DMDE after the next unallocation event? DMDE will allow you to fix the problem with a few clicks, but the root cause remains a mystery to me.

Here you go.
 

Breek1

Honorable
Jul 20, 2015
29
0
10,530
0
I was able to figure it out.

Here are the logs on Samsung Magician

SMART Self-Test
1/18/2021​
Model NameSamsung SSD 860 EVO 1TB
ResultLog #1Option SHORT
Status Successfully completed (0)
Power on hours
10057​
Failing LBA 0x0
Log #2Option EXTENDED
Status Successfully completed (0)
Power on hours
9914​
Failing LBA 0x0
Log #3Option SHORT
Status Successfully completed (0)
Power on hours
9912​
Failing LBA 0x0


 
Last edited:

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS