Question SLOW BOOT/ LAS BIOS TIME

Jan 17, 2021
2
0
10
0
Hello, I really need help with a problem that I have on my PC, it takes too long to go to the Windows 10 image (already being in Windows 10 it takes 5 seconds to boot so it cannot be anything related to Windows or ssd since I also did tests and everything normal)

Here the specifications of my PC:
-I7 10700
-Asus z490 e gaming
-DDR4 16GB RAM 3200MHZ
-H100I pro
-Asus dual RTX2060 OC version
-Ssd western green 1tb

Now I will tell you how my pc boot with the qleds:
Aafter pressing the power button instantly the cpu led turns on and that lasts 2 seconds
-Immediately the DRAM led turns on which also lasts 2 seconds then the leds turn off for half a second
-Inmmediately the VGA led lasts 1 second then the leds turn off and
-It turns green that LASTS 8 SECONDS and from there it goes to the windows image and boots quickly

Now I will mention everything I have tried and none are working
-Make clear cmos
-Update BIOS
-Power up the PC without some components
-Reinstall windows
-BIOS is in UEFI mode
-BIOS has AHCI option enabled
-Making a clean start of windows
-Update the drivers
-The post delay I have it in 3 seconds
-I have fast boot enabled
-Make BIOS go to default settings

Really i'm tired of waiting a long time to boot my pc and any suggestion are welcome, and thanks for read and try to help
 
"Really i'm tired of waiting a long time to boot my pc"

18 seconds is a long time? Some people wait 2 minutes for their HDD OS to load.

Mine is 12.9 seconds boot time and that's with Fast boot options turned off in Windows and the BIOS.
 

popatim

Titan
Moderator
Now I will tell you how my pc boot with the qleds:
Aafter pressing the power button instantly the cpu led turns on and that lasts 2 seconds
-Immediately the DRAM led turns on which also lasts 2 seconds then the leds turn off for half a second
-Inmmediately the VGA led lasts 1 second then the leds turn off and
-It turns green that LASTS 8 SECONDS and from there it goes to the windows image and boots quickly
I read this and thought "Must be an Asus board"; scrolled up to your specs, and Yep, I was right. LoL
 

ASK THE COMMUNITY