Question SSD not working in M.2_2 slot

himankarora100

Prominent
May 17, 2018
11
0
510
0
So, I've got an ASUS PRIME B250M-A motherboard and I'be recently purchased a new Gigabyte Aorus Nvme RGB SSD.
First I installed it in the M.2_2 slot and checked my BIOS and it was showing there. Then I started my pc and went to disk management to initialize it to clone OS to it from my HDD. But it did not show there nor in any other partition software. I tried many things but it didn't work.
Finally I installed it in M.2_1 started my computer and it showed in disk management. I initialised it and cloned OS to it and changed it to boot drive and it was working fine. I thought of checking it by putting it in M.2_2 and Windows was not booting. It only works in M.2_1. Any way M.2_2 could work as I heard it has better bandwidth?
 

himankarora100

Prominent
May 17, 2018
11
0
510
0
Not being familiar with your MB, I would imagine that the M.2_2 port may be a SATA-only connection point.

Your MB manual can clarify the matter for you.
Here it’s mentioned both support pcie.
  • Storage
    Intel® B250 Chipset :
    1 x M.2 Socket 3, with M Key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA mode & X4 PCIE mode)*1
    1 x M.2 Socket 3, with M Key, type 2242/2260/2280 storage devices support (x4 PCIE mode)*2
    6 x SATA 6Gb/s port(s), gray
    Intel® Optane™ Memory Ready *3
 

AllanGH

Commendable
Mar 10, 2019
1,506
272
1,640
43
There is the remote possibility that the manual has a typographical error. Contacting ASUS technical support would clear that up.

Nevertheless, both slots supposedly have the same bandwidth, so use it where it works, and hold out the anticipation that the M.2_2 slot may actually be SATA only.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS