Question Strange noise while recording or using headphones

karthik.gems

Commendable
Nov 5, 2018
84
1
1,535
0
I'm getting some strange noise from my pc these days whenever I'm using a microphone or headphone which are connected to the audio jack.

You can see the sample noise here - Noise

This happens from both front panel and back panel jacks.
Below are the few things I tried and verified. Please read before commenting:

  1. Front panel audio cable doesn't touch the psu.
  2. Tried all power plan settings and still same issue.
  3. Tried plugging the pc on different sockets in home and same issue happens.
  4. No chance of groundloop, pc and monitor are connected to same UPS.
  5. Tried 3 other microphones (usb & 3.5mm) and 2 headphones, all get same issue.
  6. Cables are balanced, 2 mics have trrs and headphones have trs jacks.
  7. Tried with both up-to-date audio drivers and microsoft Windows 10 audio drivers.
Let me know your thoughts and how can I eliminate this noise.
 

simonyeeklang

Distinguished
BANNED
Aug 22, 2011
170
16
18,615
7
remove the UPS and plug directly to the wall socket.
check if the audio cable to mobo is the right place?
Have you updated the drivers?
Is the conputer located near a fridge or Aircon?
Is the power on the wall socket sharing with Aircon power?
 

karthik.gems

Commendable
Nov 5, 2018
84
1
1,535
0
remove the UPS and plug directly to the wall socket.
check if the audio cable to mobo is the right place?
Have you updated the drivers?
Is the conputer located near a fridge or Aircon?
Is the power on the wall socket sharing with Aircon power?

Yes, issue still happens without the UPS. I even disconnected monitor from pc and still same noise.
Audio drivers are latest. The computer is in a seperate study room, fridge is in a different room atleast 8 feet away. There is no aircon in house.

check if the audio cable to mobo is the right place?
There is only one audio connector on the motherboard and that's where the front panel audio cable is connected. Issue happens with back side jacks as well.
 

karthik.gems

Commendable
Nov 5, 2018
84
1
1,535
0
try uninstalling the sound card driver and anything link with sound inclusive of video and reboot and download latest driver and reinstall.
Already done that earlier, I even re-installed the OS itself yesterday. Tried with default Windows 10 audio drivers first, then updated with motherboard and realtek drivers and tried again. Same noise in all cases.
 

karthik.gems

Commendable
Nov 5, 2018
84
1
1,535
0
last try take everything out of the case.
on minimum and turn it on.
Just tried that few minutes ago. With just bare minimum things. Disconnected all the front panel connectors as well and connected the mic and headphones to back panel jacks. Still it's same sadly.

Not able to identify whether this is a mobo issue or psu.
 

karthik.gems

Commendable
Nov 5, 2018
84
1
1,535
0
I mean to dismantle the components out of the casing and try outside the box with only psu, gpu and keyboard and mouse
Well I don't have thorough experience in dismantling and building. Maybe I will have to seek an expert's help there.

Do you mean the case might be the reason here as per your suggestion?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS