Question stripes and glitches and freezing across my screen

dimebag11

Distinguished
Apr 24, 2014
38
0
18,530
0
Hi , my specs are

ASUS ROG IV Rampage Black Edition
Nvidia GTX 780
64gb ram
Dual screen
2ssd + 1 HDD 10tb
Windows 8.1 64bit

I notice some loud fan noise coming from inside. It would come occasionally , then die down but since last night it has maintained it loudly. One of the fans on the graphics card is the one responsible. I cleaned the system thoroughly , reinstalled my graphics card driver (NVIDIA VERSION 378.66) and then changed all my fan controls to DISABLE in the boot up panel. I get some stripes like these :
https://ibb.co/z8qMVRX
https://ibb.co/PrLgztS

It boots up fully , stays functional for 15-20 min , then glitches like that again and hangs for a while. After it resets it says that the graphics card driver kernel crashed and resolved on its own.

Any idea what is happening. Is it purely a graphics card issue , or a motherboard issue or both or something else too? The system is several years old but its still in top condition and has not been taxed too much.

Any advice would be appreciated. Thanks.
 

Remeca

Respectable
Aug 30, 2019
741
137
2,340
80
Sorry let me see if I can reupload the images.
https://ibb.co/Sr2Pdk0
https://ibb.co/4MKp68t

The temp is set to not cross 60C but I dont think it will go much higher than 30C because I'm not running anything intensive. Speed I am not sure but its set at 600rpm is my guess.
Yeah that definately looks like GPU artifacting. Could be overheating (we don't know the actual idle/load temps), could be failing VRAM, etc. I'd check the fans are working properly and there isn't a bunch of dust in the card first, reinstall drivers after uninstalling with DDU, leaving the fan profile as default, and if there is abnormal fan behaviour, replace the fans.
 

dimebag11

Distinguished
Apr 24, 2014
38
0
18,530
0
Do you have a different device to connect your monitor with other than the PC in question?
There is another laptop but I dont think its a monitor issue. I have two monitors . I tried them one at a time. Both had the same glitching and artifacting all across the monitor.
 

dimebag11

Distinguished
Apr 24, 2014
38
0
18,530
0
Yeah that definately looks like GPU artifacting. Could be overheating (we don't know the actual idle/load temps), could be failing VRAM, etc. I'd check the fans are working properly and there isn't a bunch of dust in the card first, reinstall drivers after uninstalling with DDU, leaving the fan profile as default, and if there is abnormal fan behaviour, replace the fans.
I did clean it today morning and took out all the dust. There was not much to begin with since I cleaned it just a few weeks ago. Its just one fan on the GPU thats making a racket.
 

dimebag11

Distinguished
Apr 24, 2014
38
0
18,530
0
UPDATE 1:

The noise has reduced quite a bit. It is coming on only in small trickles. There is some hanging of the video every 45min or so. Artifacting has slightly reduced. Have not made any changes , just left the PC on for a while. If any one has any personal experience with something like this please do share.

UPDATE 2 :

Right after I typed update 1 played a video that made one screen produce red , blue and green artifacts and rainfall like pitter patter on the other. The audio continued to play in the background but the video hung for 2 hours and I had to force shutdown and restart to get it to work. Fan noise still persists.

UPDATE 3:

I did a full reinstall using a DDU and the red green and blue artifacting reappared and then the both monitors became a tiled version of whatever was on. So my guess is VRAM or gpu heating issue. Any chance its also a motherboard issue?
 
Last edited:

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS