Question Sudden Slow Startup

Fire-Wire

Reputable
Jul 13, 2017
35
0
4,530
0
I don't know if this is the place for this question, but, well... Let me contextualize a bit, so no one wastes their time: for 2 to 3 days I've been feeling the startup taking waaaay more time to load than usual - before the little balls in the loading screen barely made a full circle and I was greeted by my PIN, and now, it takes around 30 seconds, give it or take, I didn't count yet. And I can't, for the life of me, pinpoint the issue.

Things I did:
  • Restarted
  • Switched boot priority
  • Turned fast boot on and off (no difference)
  • Cleaned the Ram sticks (who knows)
Clues I gathered:
  • I use Intel's XTU since forever, and I undervolt my i7 7700k (because it is a 7700k) - thing is, turning the PC off and booting it doesn't alter the XTU profiles, it keeps my changes, except when restarting. But, now, XTU's profile reset to default when I turn off, as if I was crashing or restarting. And might I add that restarting always had more loading time both to turn off and to boot up. So, maybe turning if off is actually restarting it off? I dont know, food for thought.
  • In Safe Mode, it turned off super fast, as it used to.
Extra Details:
  • The thing that would probably fix things is restoring to September 30th (the last restore point), but I would lose some things I cannot put my self through getting again and backup wouldn't cut it. IT IS my last resort, though.
My configs (if it helps with something):
Gtx 1060 6Gb
i7 7700k
16Gb Ram
240Gb ssd
1Tb HD

So, any thoughts? ☺
 
Last edited:

Fire-Wire

Reputable
Jul 13, 2017
35
0
4,530
0
Sorry, I should've included that. Temps are fine, ssd is fine (as per user benchmark) all hardware is acting just as they should. Is there any other spec you wish to know?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS