Question Suddenly a strange issue: no recent HW modification and random behaviour. My PC is important and i'm afraid. Maybe it sounds uncool but i don't care.

Feb 12, 2019
13
0
10
0
Hi guys sorry for the long story: 5 days ago, after usual pc session running a soft game on steam, browsing google, read some pdf (my pc was on for about 3/4 hours) i tried shutdown and it didn't happen: case leds were still on and fans kept on running.
So i switched power button one time and pc turned off. I restarted it again and checking event viewer and i didn't find any critical event besides a volmgr error reporting "can't create dmp file" (and i don't know how to fix this thing).
Usually when i force my system turning off by button, event viewer reports "kernel power error" but this time last event said "system properly shutdown at time.. ". I've Tried to let my pc running for several hours after this, switching it off many times and it didn't happen again...until today (6 days after): same thing, took some minutes to see if it could shutdown but nothing. Again i checked event viewer and again i've just found same volmgr error and "regular shutdown". Before forcing shutdown (a strange thing) my tv didn't give "no signal message", as if the GPU still was working.

It's very wired, my system is 15 months old. The only event probably related with this during whole time:
-one Bsod caused by faulty driver intel AC9560 wifi/BT module 3 months ago -another "won't shutdown" event 3 months ago still caused by AC9560: rolling back drivers no more similar issues until now
-Updating to win10 1903 i got black screen using my Gpu so i had to roll back to 1809 that i'm running now
-Swapped thermaltake Berlin psu with my actual Seasonic focus+ gold 650 in January (voltages now are perfect)
-Didn't handle my build for 3 months when i seated my last case fan.
-most of my event errors are about AC9560 device but no crash,freezes...

My fast startup is disabled either windows and BIOS, all my OS system power performances are set to max in advanced win menu.
Now i will try to update BIOS, win10 from 1809 to 1903, latest drivers of GPU and AC9560 but I'm really worried beacuse i'm afraid of some HW issue (but this thing is as sudden as weird).
I hope that driver-windows' strange update issues but i'm not sure anymore: probably some PSU, GPU, MB defect.

Here my whole build:
-H370 Aorus Gaming 3 wifi (BIOS F11)
-Intel core i5 8600k
-PSU Seasonic focus+ gold 650
-32GB (4x8GB) Crucial Ballistix Sport PC4-19200
-Cooler Noctua NH-U12S (dual NF-F12 fans) -GPU GTX 1050 Ti Zotac ZT-P10510A-10L
-SSD Crucial MX500 250 GB (latest firmware)
-HD Western Digital Blue 2TB
-HD Western Digital Red 3TB
-case: cooler master N300
-fans: NF-A14 front intake, 2xNF-S12A noctua back and top exhaust
-Win 10 pro 1809

What do you guys think? Any help would be greatly appreciated, thank you very much
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS