Question System not starting when GPU plugged in ?

May 15, 2021
1
0
10
0
Hey Everyone,

Need some help here if possible. Haven't made any changes to my rig in a few years. Just today while I was loading up a game, my PC just shuts down and no power was going through. I use electrical compressed air and perform delicate quarterly cleanings for my hardware, so I don't think something was clogged or dirty. When i flicked my PSU power switch on and pressed the power button - my PSU would make a quick sound and then nothing. Only thing showing power is my RBG on my RAM sticks.

After removing certain components and testing startups... My system starts up just fine as long as my GPU is taken out.

So does this mean my GPU is finally dead - or is this something wrong with my PSU ?

My Specs:
CPU - i5-8600k
MoBo - Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5
GPU - EVGA 980 TI
PSU - Corsair 850
RAM - G.Skill TridentZ RGB 3200 x 2
 

The Idiot

Distinguished
Apr 4, 2013
107
12
18,595
1
Hey Everyone,

Need some help here if possible. Haven't made any changes to my rig in a few years. Just today while I was loading up a game, my PC just shuts down and no power was going through. I use electrical compressed air and perform delicate quarterly cleanings for my hardware, so I don't think something was clogged or dirty. When i flicked my PSU power switch on and pressed the power button - my PSU would make a quick sound and then nothing. Only thing showing power is my RBG on my RAM sticks.

After removing certain components and testing startups... My system starts up just fine as long as my GPU is taken out.

So does this mean my GPU is finally dead - or is this something wrong with my PSU ?

My Specs:
CPU - i5-8600k
MoBo - Gigabyte Aorus Z370 Gaming 5
GPU - EVGA 980 TI
PSU - Corsair 850
RAM - G.Skill TridentZ RGB 3200 x 2
Have you tired the other pcie slot?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS