Question Unidentified network after update

Apr 11, 2021
10
0
10
0
Last update was Security Update KB3033929

Ever since doing it on W7 my internet does not work, I've tried reinstalling the network drivers , updating them aswell, tried the cmd stuff , all of it

I have a W10 on the same PC and it works perfectly, my W7 however does not.

My ipconfig /all

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\m>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : m-PC
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Local Area Connection 7:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GbE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 10-BF-48-78-4C-9A
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2d60:4ded:71db:c6e6%21(Preferred)
Autoconfiguration IPv4 Address. . : 169.254.198.230(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Default Gateway . . . . . . . . . :
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 420527944
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-23-38-4E-51-10-BF-48-78-4C-9A

DNS Servers . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Remote NDIS based Internet Sharing Device
#4
Physical Address. . . . . . . . . : AE-6A-86-72-EE-5C
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2c5d:d398:608c:737c%20(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.42.24(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 11 April 2021 14:20:52
Lease Expires . . . . . . . . . . : 11 April 2021 15:20:55
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.42.129
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.42.129
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 216436309
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-23-38-4E-51-10-BF-48-78-4C-9A

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.42.129
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Unknown adapter Local Area Connection 6:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : TAP-ProtonVPN Windows Adapter V9
Physical Address. . . . . . . . . : 00-FF-4E-BB-3F-9E
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Ethernet adapter Local Area Connection 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : TAP-Windows Adapter V9
Physical Address. . . . . . . . . : 00-FF-6C-F0-DB-22
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.{6CF0DB22-0B56-4970-BB96-996C164735F9}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.{4EBB3F9E-03BB-4A4C-902C-B185185EAFCF}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.{995E3A76-65FC-4A31-80E1-46B7C1A2D4A5}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #3
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Tunnel adapter isatap.{F4CAC776-B62F-4B59-ADAD-D35E234E02BA}:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #4
Physical Address. . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes



I have no idea what to do anymore
 

Ralston18

Titan
Moderator
Compare the "ipconfig /all" settings between W7 (not working) and W10 (working).

In particular (from your posted "ipconfig"):

============

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Remote NDIS based Internet Sharing Device
#4
Physical Address. . . . . . . . . : AE-6A-86-72-EE-5C
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::2c5d:d398:608c:737c%20(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.42.24(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 11 April 2021 14:20:52
Lease Expires . . . . . . . . . . : 11 April 2021 15:20:55
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.42.129
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.42.129
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 216436309
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-23-38-4E-51-10-BF-48-78-4C-9A

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.42.129
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

==================

Also, on your router change the lease time to at least 24 hours.
 
Apr 11, 2021
10
0
10
0
@Ralston18


Microsoft Windows [Version 10.0.18363.1440]
(c) 2019 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Users\moataz>ipconfig /all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-0BV6G39
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : home

Ethernet adapter Ethernet:

Connection-specific DNS Suffix . : home
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GbE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : 10-BF-48-78-4C-9A
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv6 Address. . . . . . . . . . . : fd1c:599b:cc8b:c300:fcf3:bc54:aee1:bda1(Preferred)
Temporary IPv6 Address. . . . . . : fd1c:599b:cc8b:c300:d5b8:81ef:a746:3c94(Preferred)
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::fcf3:bc54:aee1:bda1%13(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.4(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 11 April 2021 16:19:36
Lease Expires . . . . . . . . . . : 12 April 2021 16:19:40
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 336641864
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-27-F1-B1-74-10-BF-48-78-4C-9A
DNS Servers . . . . . . . . . . . : fe80::1%13
192.168.1.1
192.168.1.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
 

Ralston18

Titan
Moderator
Did you change the lease time on the router?

What make and model router?

The router's logs (if available and enabled) may provide some clue. Who has full admin rights to the router?

You will need help from that person.

Also your physical computer is dual boot; either Windows 7 or Windows 10 as you choose at start-up. Correct?

====

FYI: participants here are all volunteers so responses may not be immediate. No need to bump threads/postings.
 
Apr 11, 2021
10
0
10
0
Did you change the lease time on the router?

What make and model router?

The router's logs (if available and enabled) may provide some clue. Who has full admin rights to the router?

You will need help from that person.

Also your physical computer is dual boot; either Windows 7 or Windows 10 as you choose at start-up. Correct?

====

FYI: participants here are all volunteers so responses may not be immediate. No need to bump threads/postings.

It already is set to 1 day and yes I have dual boot.

Its a Huawei HG630 V2
 

Ralston18

Titan
Moderator
Huawei HG630 V2 default IP is 192.168.1.1 unless that IP was changed. And I do see 24 hours there.

From your first post:

Description . . . . . . . . . . . : Remote NDIS based Internet Sharing Device
Physical Address. . . . . . . . . : AE-6A-86-72-EE-5C

IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.42.24(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : 11 April 2021 14:20:52
Lease Expires . . . . . . . . . . : 11 April 2021 15:20:55
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.42.129
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.42.129

What is that device?

Lease time is one hour .

Do you switch back and forth between Windows 7 and Windows 10 along with also switching between router and phone tethering?
 
Apr 11, 2021
10
0
10
0
Oh that's prob the phone. I do switch back a couple of times a week ye, I only started using tethering today on W7 as internet is not working there. everything on W10 works well so i dont need tethering
 
Apr 11, 2021
10
0
10
0


This is what it looks like atm,
LAC 7 is the one I usually use but is not working

Last one is the phone tethered as we speak
 

Ralston18

Titan
Moderator
Is that Window capture from Windows 7? I believe so but no harm in confirming.

And you have two network adapters enabled if I am following correctly....

What does that window's counterpart in Windows 10 show?

Check the device MACs (Physical Address) to verify devices.

Realtec PCIe GbE family controller = 10-BF-48-78-4C-9A

Phone = AE-6A-86-72-EE-5C

In both Windows 7 and Windows 10 check Device Manager (ensure, via the View tab, that Show hidden devices is checked) what devices are listed under Network adapters?

My thought is that Windows 7 network adapter LAC7 is no longer correctly configured for wired connectivity.
 
Apr 11, 2021
10
0
10
0
Yes that picture was from W7

Those adapters have always been there, I did disable them and nothing changed,


This is from W10



Will do what you asked now
 
Apr 11, 2021
10
0
10
0
Is that Window capture from Windows 7? I believe so but no harm in confirming.

And you have two network adapters enabled if I am following correctly....

What does that window's counterpart in Windows 10 show?

Check the device MACs (Physical Address) to verify devices.

Realtec PCIe GbE family controller = 10-BF-48-78-4C-9A

Phone = AE-6A-86-72-EE-5C

In both Windows 7 and Windows 10 check Device Manager (ensure, via the View tab, that Show hidden devices is checked) what devices are listed under Network adapters?

My thought is that Windows 7 network adapter LAC7 is no longer correctly configured for wired connectivity.

Well MAC's are all correct, this is what it is on W7 under device manager




Already uninstalled and reinstalled drivers
 

Ralston18

Titan
Moderator
On the W7 ensure that the Realtek PCIe GbE Family Controller is the only enabled network adapter.

Also try disabling IPv6. Especially if your ISP does not provide IPv6.

Are you using any VMs (Virtual Machines)?
 
Apr 11, 2021
10
0
10
0
On the W7 ensure that the Realtek PCIe GbE Family Controller is the only enabled network adapter.

Also try disabling IPv6. Especially if your ISP does not provide IPv6.

Are you using any VMs (Virtual Machines)?
Tried all that nothing worked and no

I feel the only choice is formatting it
 

ASK THE COMMUNITY