USB Harddrive not recognized under XP

G

Guest

Guest
Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.hardware (More info?)

For the last 4 month I have been using my new Maxtor External Hard Drive
(160GB, 5000DV) with no problems. I have saved alot of data on the drive and
I have had absolutely no problems with it. I have a PCI USB/Firewire card
connected.

Then I installed XP SP2 still no problems everything worked fine for a few
weeks then suddenly I had problems with the drive disappearing from My
Computer or windows explorer.

Also noticed that when the drive is connected that windows hangs on start up
before the computer has finished booting. When this happens if you
disconnect the power or usb cable for a second the computer continues to boot
as normal.

I have tried looking for the drive under Computer Management/Disk Management
but it does not show up there at all. I have the most up to date BIOS and I
have tried to re-install XP.....all to no avail.

I am not sure what else to try as I can't even re-format the drive and start
again, even though this is not my preferred option.

I also tried connecting it to my laptop which previously recognized it as
well and it is gone from there too.....

Any Ideas???

Computer Spec is:

Dell Computer Corporation XPST550
Board: Intel Corporation SE440BX-3 AA722396-108
1000 megahertz Intel Pentium III
32 kilobyte primary memory cache
256 kilobyte secondary memory cache
Belarc PC Management shows the following information:

102.64 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
34.95 Gigabytes Hard Drive Free Space
TOSHIBA DVD-ROM SD-M1212 [CD-ROM drive]
IBM-DJNA-372200 [Hard drive] (22.61 GB) -- drive 0, s/n GX0GXFN4269, rev
J71OA30K, SMART Status: Healthy
Maxtor 5000DV v01.00.00 USB Device [Hard drive] (163.92 GB) -- drive 3
MAXTOR 6L080L4 [Hard drive] (80.05 GB) -- drive 1, s/n 664210318247, rev
A93.0500, SMART Status: Healthy
SanDisk SDDR33USB/SDMMC USB Device -- drive 2

Intel(r) 82371AB/EB PCI to USB Universal Host Controller
NEC PCI to USB Enhanced Host Controller (B1)
NEC PCI to USB Open Host Controller
NEC PCI to USB Open Host Controller
 
G

Guest

Guest
Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.hardware (More info?)

Sometimes XP can "loose" USB controls.

Have you ever tried removing all USB ports/root hubs from the Windows Device
Manager and reboot? This usually causes XP to re-detect the USB ports.


"Armyboy1067" <Armyboy1067@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:EDC513D1-A37E-4A8A-9313-324F57E62D96@microsoft.com...
> For the last 4 month I have been using my new Maxtor External Hard Drive
> (160GB, 5000DV) with no problems. I have saved alot of data on the drive
> and
> I have had absolutely no problems with it. I have a PCI USB/Firewire card
> connected.
>
> Then I installed XP SP2 still no problems everything worked fine for a few
> weeks then suddenly I had problems with the drive disappearing from My
> Computer or windows explorer.
>
> Also noticed that when the drive is connected that windows hangs on start
> up
> before the computer has finished booting. When this happens if you
> disconnect the power or usb cable for a second the computer continues to
> boot
> as normal.
>
> I have tried looking for the drive under Computer Management/Disk
> Management
> but it does not show up there at all. I have the most up to date BIOS and
> I
> have tried to re-install XP.....all to no avail.
>
> I am not sure what else to try as I can't even re-format the drive and
> start
> again, even though this is not my preferred option.
>
> I also tried connecting it to my laptop which previously recognized it as
> well and it is gone from there too.....
>
> Any Ideas???
>
> Computer Spec is:
>
> Dell Computer Corporation XPST550
> Board: Intel Corporation SE440BX-3 AA722396-108
> 1000 megahertz Intel Pentium III
> 32 kilobyte primary memory cache
> 256 kilobyte secondary memory cache
> Belarc PC Management shows the following information:
>
> 102.64 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
> 34.95 Gigabytes Hard Drive Free Space
> TOSHIBA DVD-ROM SD-M1212 [CD-ROM drive]
> IBM-DJNA-372200 [Hard drive] (22.61 GB) -- drive 0, s/n GX0GXFN4269, rev
> J71OA30K, SMART Status: Healthy
> Maxtor 5000DV v01.00.00 USB Device [Hard drive] (163.92 GB) -- drive 3
> MAXTOR 6L080L4 [Hard drive] (80.05 GB) -- drive 1, s/n 664210318247, rev
> A93.0500, SMART Status: Healthy
> SanDisk SDDR33USB/SDMMC USB Device -- drive 2
>
> Intel(r) 82371AB/EB PCI to USB Universal Host Controller
> NEC PCI to USB Enhanced Host Controller (B1)
> NEC PCI to USB Open Host Controller
> NEC PCI to USB Open Host Controller
 
G

Guest

Guest
Archived from groups: microsoft.public.windowsxp.hardware (More info?)

Yves,

I have removed almost everything from the PC, including the extra internal
hardrives as well as the PCI USB2 hub.



"Yves Leclerc" wrote:

> Sometimes XP can "loose" USB controls.
>
> Have you ever tried removing all USB ports/root hubs from the Windows Device
> Manager and reboot? This usually causes XP to re-detect the USB ports.
>
>
> "Armyboy1067" <Armyboy1067@discussions.microsoft.com> wrote in message
> news:EDC513D1-A37E-4A8A-9313-324F57E62D96@microsoft.com...
> > For the last 4 month I have been using my new Maxtor External Hard Drive
> > (160GB, 5000DV) with no problems. I have saved alot of data on the drive
> > and
> > I have had absolutely no problems with it. I have a PCI USB/Firewire card
> > connected.
> >
> > Then I installed XP SP2 still no problems everything worked fine for a few
> > weeks then suddenly I had problems with the drive disappearing from My
> > Computer or windows explorer.
> >
> > Also noticed that when the drive is connected that windows hangs on start
> > up
> > before the computer has finished booting. When this happens if you
> > disconnect the power or usb cable for a second the computer continues to
> > boot
> > as normal.
> >
> > I have tried looking for the drive under Computer Management/Disk
> > Management
> > but it does not show up there at all. I have the most up to date BIOS and
> > I
> > have tried to re-install XP.....all to no avail.
> >
> > I am not sure what else to try as I can't even re-format the drive and
> > start
> > again, even though this is not my preferred option.
> >
> > I also tried connecting it to my laptop which previously recognized it as
> > well and it is gone from there too.....
> >
> > Any Ideas???
> >
> > Computer Spec is:
> >
> > Dell Computer Corporation XPST550
> > Board: Intel Corporation SE440BX-3 AA722396-108
> > 1000 megahertz Intel Pentium III
> > 32 kilobyte primary memory cache
> > 256 kilobyte secondary memory cache
> > Belarc PC Management shows the following information:
> >
> > 102.64 Gigabytes Usable Hard Drive Capacity
> > 34.95 Gigabytes Hard Drive Free Space
> > TOSHIBA DVD-ROM SD-M1212 [CD-ROM drive]
> > IBM-DJNA-372200 [Hard drive] (22.61 GB) -- drive 0, s/n GX0GXFN4269, rev
> > J71OA30K, SMART Status: Healthy
> > Maxtor 5000DV v01.00.00 USB Device [Hard drive] (163.92 GB) -- drive 3
> > MAXTOR 6L080L4 [Hard drive] (80.05 GB) -- drive 1, s/n 664210318247, rev
> > A93.0500, SMART Status: Healthy
> > SanDisk SDDR33USB/SDMMC USB Device -- drive 2
> >
> > Intel(r) 82371AB/EB PCI to USB Universal Host Controller
> > NEC PCI to USB Enhanced Host Controller (B1)
> > NEC PCI to USB Open Host Controller
> > NEC PCI to USB Open Host Controller
>
>
>