Question USB Ports Randomly stop Working

Mar 26, 2022
3
0
10
0
The USB ports on my desktop I just build all randomly stop working and they won't work until i restart the computer by holding the power button. It is the same across all the USB ports on the case and the motherboard. When i go to device manager it shows no issues and I've updated all drivers.

Also when the issue arises and I try to restart or shutdown, the prosser goes on and on and it doesn't shut down my PC that's why I have to long press the power button to shut down. Any type of loading while this issue arises never finishes and always gets stuck at 90% untill I force shutdown to restart.

When the ports stop working, I am also able to still use my mouse and keyboard untill I unplug them once, then when I plug them back in, they won't work.

Does anyone have any suggestions as to what the problem could be and how I can fix it? thank you

SPECS
Motherboard - Gigabyte Z690 gaming X DDR4 ATX
Ram - corsair Vengeance RGB Pro 2×16GB
Cpu - Intel i7 12700k
GPU - EVGA 3080ti ftw3 ultra gaming
Power supply - RM850x corsair gold, 850w
Storage - SAMSUNG 970 EVO Plus M.2
NVME PC-E 2TB
 
Last edited:
Mar 26, 2022
3
0
10
0
The USB ports on my desktop all randomly stop working and they won't work until i restart the computer by holding the power button. It is the same across all the USB ports on the case and the motherboard. When i go to device manager it shows no issues and I've updated all drivers.

Also when the issue arises and I try to restart or shutdown, the prosser goes on and on and it doesn't shut down my PC that's why I have to long press the power button to shut down. Any type of loading while this issue arises never finishes and always gets stuck at 90% untill I force shutdown to restart.

When the ports stop working, I am also able to still use my mouse and keyboard untill I unplug them once, then when I plug them back in, they won't work.

Does anyone have any suggestions as to what the problem could be and how I can fix it? thank you
Hey there,

Please list your PC specs, and we can advise better.

Cheers
Hey, my specs are
Motherboard - Gigabyte Z690 gaming X DDR4 ATX
Ram - corsair Vengeance RGB Pro 2×16GB
Cpu - Intel i7 12700k
GPU - EVGA 3080ti ftw3 ultra gaming
Power supply - RM850x corsair gold, 850w
Storage - SAMSUNG 970 EVO Plus M.2
NVME PC-E 2TB
 

keith12

Illustrious
Sorry for late reply.

Are all system drivers up to date? If not make sure the most recent drivers are all installed.

It would be worth considering a bios update. It's possible the USB thing is a bug in a bios, so updating it may solve the issue for you.

Try drivers first then bios, and let us know how you get on.
 
Reactions: Satan-IR

ASK THE COMMUNITY