Sep 26, 2021
2
0
10
0
Hello people, first time posting here although i've been a lurker for years.
I built a rig a couple of months ago using the following components:
Intel i5-11400f
Patriot Steel Viper CL16 3200mhz (2x8 sticks)
Aorus Pro AX B560m Motherboard

When i boot into BIOS, my default ram speed profile is set to 2660mhz, which works just fine without any BSODs or random crashes.
However, when i use the default XMP 3200mhz profile i run into frequent BSODs and also my memtest made using windows fails (it doesn't when using the default profile)
Is there anything i can do to be able to use my ram in 3200mhz? I'm fairly new to pc building, since this is the first ddr4 rig i have. i'm moving from a really old 4gb 1333hz rig, lol.
 
Hello people, first time posting here although i've been a lurker for years.
I built a rig a couple of months ago using the following components:
Intel i5-11400f
Patriot Steel Viper CL16 3200mhz (2x8 sticks)
Aorus Pro AX B560m Motherboard

When i boot into BIOS, my default ram speed profile is set to 2660mhz, which works just fine without any BSODs or random crashes.
However, when i use the default XMP 3200mhz profile i run into frequent BSODs and also my memtest made using windows fails (it doesn't when using the default profile)
Is there anything i can do to be able to use my ram in 3200mhz? I'm fairly new to pc building, since this is the first ddr4 rig i have. i'm moving from a really old 4gb 1333hz rig, lol.
what are the full specs in details?
 
Sep 26, 2021
2
0
10
0
what are the full specs in details?
OS: Windows 10 Pro ver. 19042
Processor: Intel i5-11400f (base voltage and clock, just in case)
Memory: Patriot Steel Viper CL16 3200mhz 2x8
Mobo: B560M Aorus Pro AX
PSU: ASUS TUF GAMING 650w 80+ Bronze
Graphics: Geforce GTX 1660 Super
HDD: Toshiba DT01ACA100 1TB
Doubt you need to know about my case too lol, but it's a lancool 215.
 

Bob.B

Respectable
Feb 8, 2021
1,984
235
1,890
81
Hello people, first time posting here although i've been a lurker for years.
I built a rig a couple of months ago using the following components:
Intel i5-11400f
Patriot Steel Viper CL16 3200mhz (2x8 sticks)
Aorus Pro AX B560m Motherboard

When i boot into BIOS, my default ram speed profile is set to 2660mhz, which works just fine without any BSODs or random crashes.
However, when i use the default XMP 3200mhz profile i run into frequent BSODs and also my memtest made using windows fails (it doesn't when using the default profile)
Is there anything i can do to be able to use my ram in 3200mhz? I'm fairly new to pc building, since this is the first ddr4 rig i have. i'm moving from a really old 4gb 1333hz rig, lol.
Go to the mobo site and get the latest bios/chipset/management driver...test.

Were these 2 sticks of ram bought as a kit or 2 separate sticks?
 
Both Motherboard and CPU support 3200Mhz so it may be your XMP profile is not working.
If you go into CPUz you will see your SPD values for Timings and recommended Dram Voltage. Copy these values and enter them in Bios for Timings and Voltage.

You may just need to increase Dram Voltage slightly (Increase in .01 steps then check to see if the system boots. (Do not exceed 1.4v)
Try changing the command rate from 1-2.

If still not booting then run Memtest86 from a USB for 4 passes and if any errors whatsoever then RMA the full kit.

Ensure your Bios and chipset are up to date.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS