[SOLVED] VGA light on MSI B550M board is on and won't go off

Sep 4, 2021
7
3
25
0
I've just finished my new PC build. Visually all components seems to be working, however there is no signal to my monitor and a solid red light is showing for VGA on the motherboard. I did notice that the CPU light on the debug indicator comes on for 3-4 seconds when I turn the PC on but then goes off and the VGA light comes on solid and stays on, so I think the problem lays there.

* PARTS *

CPU: AMD Ryzen 5 5600x

CPU: Cooler: ARCTIC Liquid Freezer 280
GPU: Palit GeForce RTX 3060 Dual OC 12GB
Mobo:
MSI MAG B550M Mortar NO WIFI
RAM: G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB)
Case: COUGAR Gemini S
SSD: Samsung 860 EVO 2.5 250GB
HDD: Western Digital 1TB 7200rpm
PSU: 650W ASUS TUF Gaming, 80+ Bronze

I've tested the GPU on my old PC and when I've first plugged it in and turned on PC, ''GEFORCE'' Logo on it light up and worked perfectly...howerer when i plug it in my new PC GPU LOGO is not lighting up....only the fans start spinning and like i've said above after the CPU light, VGA light comes and stays.

Any ideas, thanks?
 

kurdtnz

Estimable
Does it say ''Ryzen 3000 ready'' or ''Ryzen 5000 ready'' on your motherboards box? If 3000 ready, it will need a BIOS update to run the 5600x. Luckily I believe your motherboard has BIOS Flash so it is easier to update with a usb.
 
Sep 4, 2021
7
3
25
0
Does it say ''Ryzen 3000 ready'' or ''Ryzen 5000 ready'' on your motherboards box? If 3000 ready, it will need a BIOS update to run the 5600x. Luckily I believe your motherboard has BIOS Flash so it is easier to update with a usb.




Thats all the info i could find....But what does bios have to do with VGA light?
If it didnt support the CPU there must be consistent CPU light on the debug indicator, no?

CPU debug indicator light comes on for 3-4 seconds everytime when I turn the PC on but then goes off and the VGA light comes and stays on.
 
Last edited:

kurdtnz

Estimable
No, the 5600X will not be compatible with your motherboard until you do the BIOS update. It even says on one of your pictures, ''Support for 3rd gen AMD Ryzen processers and future AMD processers with BIOS update.'' If you are unfamiliar with updating motherboard BIOS, there are plenty of videos that will show you how, it is a bit daunting but as I said, it's very easy when you have BIOS Flash which your motherboard supports. Updating the BIOS will probably fix your VGA light issue.
 
Last edited:
Sep 4, 2021
7
3
25
0
No, the 5600X will not be compatible with your motherboard until you do the BIOS update. It even says on one of your pictures, ''Support for 3rd gen AMD Ryzen processers and future AMD processers with BIOS update.'' If you are unfamiliar with updating motherboard BIOS, there are plenty of videos that will show you how, it is a bit daunting but as I said, it's very easy when you have BIOS Flash which your motherboard supports. Updating the BIOS will probably fix your VGA light issue.
Okay so i'll try to update to that version you've told me.

I though mobo would tell me if the CPU wasnt compatible with consistent CPU light aswell like the VGA, but instead it lights up first for some seconds then goes off and VGA comes and stays.
 
Sep 4, 2021
7
3
25
0
For everyone wondering what happened here is an update for you all:

I've updated my BIOS to the latest non-beta version [without removing anything from the PC it was already assembled] and it fixed my VGA light issue.

Just go & download the latest non-beta BIOS for your motherboard model and there are pleanty of Youtube videos on how to exactly update it. Good Luck!
 
Dec 6, 2021
1
0
10
0
For everyone wondering what happened here is an update for you all:

I've updated my BIOS to the latest non-beta version [without removing anything from the PC it was already assembled] and it fixed my VGA light issue.

Just go & download the latest non-beta BIOS for your motherboard model and there are pleanty of Youtube videos on how to exactly update it. Good Luck!

I registered an account just to answer this. It worked for me too.
Updating the bios solved my issue. Followed the guide from official MSI youtube channel.
 
Jan 5, 2022
1
0
10
0
I've just finished my new PC build. Visually all components seems to be working, however there is no signal to my monitor and a solid red light is showing for VGA on the motherboard. I did notice that the CPU light on the debug indicator comes on for 3-4 seconds when I turn the PC on but then goes off and the VGA light comes on solid and stays on, so I think the problem lays there.
I have same problem with identical setup. When I received my mainboard I updated BIOS with latest version (7C94v19) and discovered this VGA led problem. Then I tried to go back version 7C94v18 . The problem is still there. VGA led is on and nothing comes out from HDMI port.

I followed this procedure:
Power off PC and turn off PSU.

Remove CPU, memory and graphics card...it might not be necessary but I found that otherwise it might extend the BIOS update process or even stop it.
Make sure the PSU 24-pin and 8-pin CPU power are connected to the motherboard.
Turn PSU switch to the ON position
Just head to MSI website, download the BIOS for your motherboard, extract the file, and place the BIOS file on a USB flash drive (FAT32). No need to rename the BIOS file.
Plug the USB flash drive to the USB port next to the Flash BIOS Button (black USB port on the back)

Press the Flash Bios Button for 3 seconds and release it.
Within 5 seconds you will see a red blinking LED light, right next to the button. The PSU will power on and you might see some LED lights on the motherboard.
It could take up to 18 minutes for the BIOS update process to end.
Wait for the red blinking LED light to go out then wait 5 minutes and power off the PSU.
Disconnect the USB flash drive.
Install CPU, memory or graphics card

Power on the PSU and turn on the PC.
Be patience, since it could take several minutes for the motherboard to configure hardware and it could power cycle several times.



Flashing seems to work correctly and I have used 2 USB/FAT32 stick when I flashed but no success with HDMI. Does anybody have a clue with flashing or HDMI problem? Just now I do not know what to do.
 

ASK THE COMMUNITY