• Hey there, Guest! Share your idea for a new trophy in the forums and win bragging rights and a $100 Amazon gift card! Check out the New Community Trophy Contest here!
  • Pardon our dust as we work on some regularly scheduled forum maintenance. You may notice some missing features during this time. Thank you for your patience!

WD Black 1 TB HDD Won't show up in bios.

Kolzach

Reputable
May 24, 2015
65
0
4,630
0
So, yesterday I finally got the rest of my parts to build my first PC. It took me about 5 or 6 hours but I got it done. But I noticed that in Bios my WD Black Hard Drive wasn't showing up for storage. On Board Explorer it shows the SATA slot being used and it reads it as a WD hard drive but I can't select it for storage or anything.

I also put my ear the the HDD while it was plugged in and I heard no spinning or anything, almost like it wasn't getting power. I've swapped power and sata slots but nothings changed. Help?
 

BlackPanty

Honorable
Feb 22, 2013
57
0
10,630
0
So, as you said, you hear no spinning if you get really really close to it, I think it's just dead. I believe WD Black's dont have a power saving mode.
 
Strange you should hear the drive platter start to spin as soon as power is fed to the hard drive.
It can mean the circuit board on the underside of the drive is shot in some way.

Try setting your Sata interface mode to Ahci mode if you have not already in the bios.
You are using the Sata data cable with the Sata power connector from the power supply.

The drive should also register in the bios even if it is not spinning as the information on the drives capacity ect is read from that control board.

If you can, and have another based sata hard drive at hand test it connected to one of your Sata ports on the board.
See if the drive spins up and the bios reads it`s capacity, that will confirm that the WD drive is DOA.

That`s about all you can do to confirm it, or try the WD in another system.
 

Kolzach

Reputable
May 24, 2015
65
0
4,630
0


Sadly I don't have another PC to test the HDD in but I do have a WD Blue that I plugged in the same slot, sata and power supply and it showed up. I could use it for storage and anything.

I'm not sure if I have Ahci set, I'll go do that.
 

Kolzach

Reputable
May 24, 2015
65
0
4,630
0


Well, sadly I had to go to work before I could set it to achi and test it. But on the good side I put my ear up to the drive and heard it power on and spin. Still didnt see it in storage though.
 

Kolzach

Reputable
May 24, 2015
65
0
4,630
0


Sorry for not replying, I figured out the problem. All I had to do was go into computer management and create a new simple volume for the HDD. I followed this video from NCIX Tech Tips to show me how.
 

Similar threads