Question Weird Bottleneck

Nov 18, 2018
17
0
10
0
So i have a gtx 1060, a 8700k (no OC yet), and 8 gb of ddr4 2133MHz ram, single module. When i play overwatch , the gpu is around 50% and i have frame drops form around 200 to 140 fps-idk why the gpu isn t at max-( I play on low 1080p)
Now comes the weird part. when I am in practice range( if you aren t familiar with overwatch it s basically a map where u aim train but there are no other online people playing) gpu is at max (90-95%) and i get 300 fps. Network speed is good and ping is good as well( 30- 40 ping , 600 mbps in speed tests and arounf 60 actual downand speeds on steam and origin ) Is the ram causing it? i don t get it? I also get this in fotnite , when i am waiting 4 the battlebuss to arrive and the whole lobby is on the same pice of land my frames drop like minus 50 to 70 and it s really frustrating. do you think that changing that ram will do any good? Is it the proccesor or the gpu causing this?
PS : No themal Throdling, temps are good, mid 60s on full load on air. WTF IS GOING ON?!
 
Nov 18, 2018
17
0
10
0
cpu usage on each cores?
Sorry for taking this long, anywhere from 40 to 70 ingame, all full under load and i also did intensive testing and this is what i have found out:
If the cpu goes @ more than 40% the games starts to stutter, so for example i cant play at an uncped framerate higher than 144 cause the cpu will probably hit higher than 40% and start to cause microstutter, therefore it will feel worse than 144 fps, so if i try to keep it under that i will automatically get less fps ( that s not cool intel : / ) It get s worse in games like apex and frtnite where the cpu spikes due to more demanding areas of the map and there i get stuttering even at 144 fps. Is it possible that the cpu is unervolted or did i just get a bad sample, also can it be a mobo power delivery issue? ( i do sill have warrantys for both, the mobo and cpu)
full sdpec list:
CPU : i7 8700k@Stock
Coler : Noctua NH-D15
Mobo : Prime Asus Z370 A
Ram : Crucial 8Gb DDR4 @2133MHz (single module)
GPU : KFA 2 GTX1060 6Gb Factory OC
PSU : Evga BQ 750W 80+ Bronze
 
Last edited by a moderator:

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS

Latest posts