Question When i start playing games on my pc the internet stopa working and fully disconnects

Apr 23, 2020
5
0
10
0
Whenever i start a game on my pc.. if its singleplayer or multiplayer or even if im not playing games it crashes in the same time almost everyday.. the internet just crashes and sometimes doesnt come up again after 5 hours.. it happens if i launch a game or sometimes even just randomly the same time everyday.. but it most of the time of happens when I start any game.. i checked everything, uninstalled a lot of programs restarted the settings.. already called the provider and they told me that they see that there are connection issues but they didnt know why they only told me that maybe there is too many users connecting and thats maybe why its happening and they will check the connections and etc in the next few days. Also if i use my phone hotspot and data.. it all works no crashes nothing.. i have no idea what could be the problem..
 
which power supply are you using?

install the EC FW update tool and run it
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-10/support#support-dl-utility

update the BIOS of the motherboard to the latest version F51
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-10/support#support-dl-bios

install the latest LAN drivers
Win10 Auto Installation Program (SId:1152921505689616124)10.039

check temperatures of CPU and GPU

check windows integrity
open the command prompt as administrator and type DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
https://www.lifewire.com/how-to-open-an-elevated-command-prompt-2618088
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/system-file-check-sfc-scan-and-repair-system-files/bc609315-da1f-4775-812c-695b60477a93

clean boot
https://support.microsoft.com/en-us/help/929135/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows

check the memory by running memtest.org usb autoinstaller (bootable USB flash drive)

run the RAM @2133MHz to check if it happens too

check the hard drive for errors with its manufacturer´s tool, eventually update the firmware
https://www.crucial.com/support/storage-executive
https://www.seagate.com/support/downloads/seatools/

use ddu uninstaller and reinstall the latest graphics driver from amd.com

install the latest AMD chipset driver from amd.com
 
Apr 23, 2020
5
0
10
0
which power supply are you using?

install the EC FW update tool and run it
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-10/support#support-dl-utility

update the BIOS of the motherboard to the latest version F51
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B450-AORUS-ELITE-rev-10/support#support-dl-bios

install the latest LAN drivers
Win10 Auto Installation Program (SId:1152921505689616124)10.039

check temperatures of CPU and GPU

check windows integrity
open the command prompt as administrator and type DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
https://www.lifewire.com/how-to-open-an-elevated-command-prompt-2618088
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/system-file-check-sfc-scan-and-repair-system-files/bc609315-da1f-4775-812c-695b60477a93

clean boot
https://support.microsoft.com/en-us/help/929135/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows

check the memory by running memtest.org usb autoinstaller (bootable USB flash drive)

run the RAM @2133MHz to check if it happens too

check the hard drive for errors with its manufacturer´s tool, eventually update the firmware
https://www.crucial.com/support/storage-executive
https://www.seagate.com/support/downloads/seatools/

use ddu uninstaller and reinstall the latest graphics driver from amd.com

install the latest AMD chipset driver from amd.com
yup did all of it still happens, and also the power supply is a bequiet system power 9 700w
 
Last edited:
Apr 23, 2020
5
0
10
0
are you connected using wi-fi to the router or is your computer connected by an ethernet (lan) cable?
lab cable.. The thing is when i use my phone to share data connection through USB tethering everything works and there are no problems, also i dont have an external ethernet card
 
Apr 23, 2020
5
0
10
0
Did you try a different LAN cable and router port to connect with?

The router´s firmware is up to date?

Is windows network set to public instead of private? Set it to private
https://www.howtogeek.com/245982/whats-the-difference-between-private-and-public-networks-in-windows/

Can other computers or laptops connect to the router by LAN cable ?
Yes i tried different ports and lan cables
the firmware is also up to date
it is set to private
yes they can
is it possible the built in ethernet card on the motherboard could not be good?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS