• Hey there, Guest! Share your idea for a new trophy in the forums and win bragging rights and a $100 Amazon gift card! Check out the New Community Trophy Contest here!
  • Pardon our dust as we work on some regularly scheduled forum maintenance. You may notice some missing features during this time. Thank you for your patience!

Why do i lag in games when my pc have really good specs compared to what i play...

Saphexodia

Reputable
Feb 25, 2014
4
0
4,510
0
Hey, i recently brougt a new laptop, but why do i lag in WoW on normal settings?
My specs are:
intel core i7 3,7 ghz
gtx 765 2gb
8GB RAM
i even have it installed on my ssd and my drivers are up to date..
 

Gaming God

Reputable
Feb 21, 2014
264
0
4,960
55
PC System Requirements
OS: Windows XP / Windows Vista (with latest Service Packs)

Processor:
Minimum: Intel Pentium 4 1.3 GHz or AMD Athlon XP 1500+
Recommended: Dual-core processor, such as the Intel Pentium D or AMD Athlon 64 X2

Memory:
Minimum: 512 MB RAM (1GB for Vista users)
Recommended: 1 GB RAM (2 GB for Vista users)

Video:
Minimum: 3D graphics processor with Hardware Transform and Lighting with 32 MB VRAM Such as an ATI Radeon 7200 or NVIDIA GeForce 2 class card or better
Recommended: 3D graphics processor with Vertex and Pixel Shader capability with 128 MB VRAM Such as an ATI Radeon X1600 or NVIDIA GeForce 7600 GT class card or better

Sound: DirectX-compatible sound card or motherboard sound capability

The lag can either be caused by high latency (300ms+) or a low framerate (15 and below) .

To reduce your latency read this:
1. Stop any downloads or videos running while playing WoW.
2. Reduce the amount of programs running while playing WoW.
3. Change your ISP.
4. Edit the Registry:
Start>Run>RegEdit
Search for:
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\"
Search through the keys (should be folders with random numbers on it) and find out which one is your network connection, you will know because it will have your Local IP Address in it. (a guide to finding it is found at http://www.bobborst.com/tools/whatsmyip/)
When you've found it create a new REG_DWORD key called "TcpAckFrequency" and set the value to 1.
Restart you computer.

To increase your Framerate read this:
1. Switch all the graphic options down to low. This game be done in game by Options>Sound and Video
2. Reduce the amount of Start up programs, Go to MSconfig (run>msconfig) and go to the tab startup and deselect any programs that aren't absolutely necessary. (If you don't know what it is I suggest not touching it.)
3 . Clear up RAM by running a program called CLEANUP (http://www.stevengould.org/index.php?Itemid=69&id=15&option=com_content&task=view) or following this guide: http://www.microsoft.com/atwork/getstarted/speed.mspx
 

aspri

Honorable
Dec 7, 2012
475
0
10,810
22
I dont know, change the power option to "high performance". Disable the aero theme if you're on Windows 7. I can't really help since your laptop shouldn't have trouble to run WoW. Maybe try low settings?
 

Saphexodia

Reputable
Feb 25, 2014
4
0
4,510
0


I have tried to run it on low settings, didnt really help, maybe some of the componets arent working properly?
 

aspri

Honorable
Dec 7, 2012
475
0
10,810
22
Mmh I would think that the 765M isn't engaged, and that you're running the game via the iGPU. But since you have installed the latest drivers, Optimus should engage the dGPU. Just to make sure, reinstall the latest drivers by checking the "clean installation" at prompt. Download GPU-Z once you finished the drivers install and see if you have your 765M showing.
Just a guess.
 

aspri

Honorable
Dec 7, 2012
475
0
10,810
22


Glad to hear that, keep us updated :)
 

InviTwo

Reputable
Oct 27, 2014
6
0
4,510
0
hi, i have a little problem....

My MotherBoard is a ASUSTeK Computer INC. M5A78L-M/USB3 (AM3R2)

My RAM is a 4,00GB Single-Channel DDR3 @ 937MHz

My Storage (HDD) is 931GB Western Digital WDC WD10EZRX-00L4HB0 ATA Device (SATA)

And my CPU is a AMD FX-8350
Vishera 32nm Technology and i have a 4GHZ processor speed...

And my question is why do i lag on cool games like The Forest or BattleField 4?? is it a memory leak?

Please Help

 

C418

Honorable
Aug 7, 2013
85
0
10,630
0


Please start your own thread. It isn't polite to intrude on others.
But to try and help your problem, what is your GPU?
 

InviTwo

Reputable
Oct 27, 2014
6
0
4,510
0


i think that i already found the solution.... i think its my Graphics card ( that i did not bought yet)

my motherboard is doing all the work and that is why i lag......
do you have any good graphics cards for a cheap price?
 

C418

Honorable
Aug 7, 2013
85
0
10,630
0


I was using an HD 7870 for a while and it took almost everything that I threw at it for only 180 dollars. I think you can get one for 170 now. But if you can go further than that, I'd say that the 290x is the best price/performance right now for 300 if you already have a good enough PSU for it. If not then you could get the gtx 970 for 320. If you're on a tight budget I'd recommend a 750ti at 140.
If it's even tighter then an r7 250x looks pretty fitting at 100. That's about the minimum for what you want to play. Although my friend managed to play BF4 on an HD 6450 somehow..
But it was HORRIBLE.
 

InviTwo

Reputable
Oct 27, 2014
6
0
4,510
0



okay.. but what should i use to be able to play BF4 or The Forest at like 60 a 90 FPS (or even higher) for around the 250$ or lower!


 

C418

Honorable
Aug 7, 2013
85
0
10,630
0

http://m.newegg.com/Product/index?itemnumber=N82E16814150705&nm_mc=KNC-GoogleAdwords-Mobile&cm_mmc=KNC-GoogleAdwords-Mobile-_-pla-_-Desktop+Graphics+Cards-_-N82E16814150705&gclid=CKDR6OTh-MECFcHm7AodD38ACQ

This would work and it's somewhat future proofing. If battlefield 4 and the forest is all you're really playing that takes power, then a 7870 would be fine, I got perfect 60 fps in battlefield 4 at ultra with it.
 

seithan

Distinguished
Nov 23, 2011
45
0
18,540
2
Wow is an old piece of mismatched programming. Ofcourse the performance is anything but optimal. Don't try to resolve something that cant be fixed.
 

InviTwo

Reputable
Oct 27, 2014
6
0
4,510
0



okey and i also forgot to tell you that i live in France and Newegg doesn't ship to France : /
 

Shaba062

Reputable
Dec 20, 2015
6
0
4,510
0

Here is solution...
I had same problem and I did research and found out that my UPS doesn't have enough power...
My specs:
core i5 4460
8GB DDR3
geforce 420 2GB
But UPS of 420 W wasn't enough...
 

Similar threads