Willing to donate for good explanation

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690
Well today i installed my 7950 Sapphire OC With boost, i slapped in the 12.11 Drivers etc and then player Far cry 3 it hit 15 FPS i was like WTF ?

So tried Dirt 3 it hit 30FPS Maxed out i was LIKE NO WAY

So i uninstalled 12.11 Drivers fully and went back onto Dirt 3 and hit 130FRAPS Maxed fully out. Re-installed the 12.11 rivers and boom i hit 30Fraps again ?

Battlefield 3 runs SWEET on Ultra but not far cry 3 or Dirt 3, im presuming there is something wrong :O
Could it be a bottleneck ?

Specs : ASRock 970 Extreme 3
16GB Vengeance Ram 1600MHz
AMD II x4 945 @ 3.0 ( Still lags even when i OC my CPU )
60GB OCZ SSD
CX600 Corsair PSU
7950 Sapphire Vapor-x 3GB OC With boost
W&D 1TB HDD @5200RPM
 

RussK1

Splendid
Far Cry 3 you need the CAP profile.

AMD Catalyst Application Profiles 0.5 MB 12.11 CAP 2 12/3/2012
Description:
This release of AMD Catalyst™ delivers support for the latest AMD CrossFireX™ and AMD Enduro™ profiles in a separate executable file ensuring users have access to the absolute latest set of profiles installed on their PC.

New profiles added to this release:
- Improves Far Cry 3 performance for single GPU configurations with AA enabled



Method:

1) Download Driver Fusion HERE.
2) Download Catalyst 12.11 beta11 drivers HERE. but don't install.
3) Download Catalyst 12.11 CAP 2 HERE
4) Custom uninstall all AMD software through Control Panel, select everything and reboot.
5) Run Driver Fusion and clean AMD display drivers - reboot.
6) Re-install CCC and reboot.
7) Install the CAP profile and reboot.
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

Im going to try right now. I will LOVEEEE you if this works
 
Could be a couple of things, but definitely not bottleneck.

1. You downloaded drivers for wrong operating system or card (very unlikely imo).
2. You have your old card driver remnants.
3. You've got something running in the background that shouldn't be and is interfering with drivers (like anti virus interested in driver activity).

My suggestion would be clean install of windows. Since you've got a new card, a fresh start will make sure you don't have troubles like the one you're having.
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

I get an error with driver fusion saying to delete all drivers from AMD please upgrade to premium
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

Thanks it worked. PS When i install CCC should i pick custom or express ?
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

Just done everything you guys have said and the same problem is occurring.
This is really stressing me out now.
 

RussK1

Splendid


What settings and resolution?

What's the cpu usage like while in game?
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

Not windows, my windows is 2 days old. I installed windows 2 days before my card came and only downloaded, Skype, RocketDock, and a few other things.
 


Do those other things include drivers for your old GPU? :p
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

I dont think it has old drivers on i have no idea but i dont have a clue where to start with it
 

RussK1

Splendid


BF3 works fine? FC3 is buggy... I had to mess with settings to get it going ok... still funky but playable and will get worked out eventually either through drivers, UbiSoft or both. Make sure it's patched to v.1.04 though.
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

You know what i give up on this ****ing thing its driving me MADDD

I just dont get how when i uninstall then it works fine

Oh and btw i just tried running Far Cry 3 on Low Settings and it ran at exactly 4.2FPS LOOOOOOL i had to restart
 

RussK1

Splendid


Seems like the card isn't entering into 3D clocks thus staying in a low-power state.

In CCC turn up the slider for power controlsettings to +20. Go into Windows Power Options and make sure it's in High Performance mode.

You did install the 12.11 CAP 2 profile right?
 

TheGamblerUK

Honorable
Nov 11, 2012
176
0
10,690

Ahhhhhhhhh right right, i think you will know how to fix this. I OC my Core to 1010 and the fraps went up to 50 but then i noticed in Afterburner my GPU Usage was at 0%
Also my Memory from my Card stayed at 121MB when it should be hitting WAY WAY WAY higher than that.

Its like that game is blocking my memory.
 

Simu

Honorable
Nov 28, 2012
191
0
10,710
install 12.10 whql driver, if already using these, set everything to default settings and restart the system. disable your antivirus program and please disconnect from internet, try playing the game and reply, after that.

also your rest system configuration, that could help more to sort out your prob.
 

RussK1

Splendid


Make sure the clocks are set to stock in Afterburner and apply. Is it reporting your card?