Windows 7, .mkv's and dual monitor

Oakley707

Distinguished
Jan 21, 2008
109
0
18,690
I have recently made the plunge to Win 7 X64. When using vlc on my main monitor I have zero problems with the output however, when I move it to my second monitor there is noticeable lag and stuttering. My hardware is listed below and I have never had stuttering before using Vista X64. I am playing 1080P .mkv's. Anyone have any ideas as to drivers or settings that I might change? Thanks in advance.
 

neon neophyte

Splendid
BANNED
might also need something so u can hear ac3 audio and some other stuff. if u cant piece it together, look for a codec pack.

theres a program called gspot. you run it on any given video file. it tells you what you need for audio and video.
 

Oakley707

Distinguished
Jan 21, 2008
109
0
18,690
I guess my big question is why it runs flawlessly on my main monitor, but chops on the TV. I haven't had this problem before. Could that be a codec?
 

Oakley707

Distinguished
Jan 21, 2008
109
0
18,690
I just tested out the mkv splitter and WMP 12 and it does the same thing. It stutters when the video is moved to the second screen. When on the first screen, flawless.
 

neon neophyte

Splendid
BANNED
hmm, ok not a player problem.

try rolling back your drivers? 9.4 to 9.3 or try out the 9.5 beta.

this is a long shot but, x64 requires more ram. if you are short on it... i dunno, long shot.
 

Oakley707

Distinguished
Jan 21, 2008
109
0
18,690
I just did some more google'ing and I guess Win 7 and 9.4 don't play nice with muti displays. ("Im still have the same problems with 9-4, hard but not impossable to install and still have multi-display problems. Still waiting on something quick and easy. I've only got 7068 and see an overall improvement") I'm going to try 9.3 and see how it does. Thanks.
 
I run dual monitor, in windows media player when I move video from one screen to the other it stutters for a sec but is fine. streaming shows from ABC however if I move the video from one screen to the next it sound lags behind.

I use windows 7 and a geforce 8800gt.
 

Oakley707

Distinguished
Jan 21, 2008
109
0
18,690
PsyKhiq, it doesn't stutter for a second, it noticeable stutters the entire time. I have paused the video and started again, and opened the video on the monitor to begin with all result in stuttering video.

I have 8 gigs, so I don't think it is a RAM problem, again because it plays so fine on the 24" monitor..

Sadly, I just updated to the 9.5 beta and those drivers do not help the issue. Also, I don't think the 9.5 drivers mix well with the HDMI audio drivers, because now I do not have sound thru the HDMI. I am going to roll back to 9.4. Thanks again for the help.
 
Update to a newer windows 7 build, i was having problems with every renderer in 7068.

@neon:
Codec packs are stupid. They contain an outdated ffdshow, halli's splitter and AC3Filter. This is all you should ever need, however they always supplement them with other unnecessary codecs that can screw with your system. ffdshow and maybe halli is all you should ever need.

ALSO VLC has its own internal codec's based off of ffmpeg. It does not use directshow or other external codecs.
 

neon neophyte

Splendid
BANNED


i only suggested that as an alternative to the splitter and ac3 if he couldnt figure it out. i do agree with you about packs.

ALSO, i knew vlc used its own codecs, hence why i suggested a spillter, ac3 and a different video player...

you are probably dead on the money about using a different windows7. im liking 7077. i use the RC as well, but it causes my ati card to BSOD.
 

fredward

Distinguished
May 24, 2009
1
0
18,510
Was there a resolution on this issue? I'm running the RC w/ the newest nVidia drivers and this lag problems is occuring in multiple programs. Winamp, VLC, WMP. Plays fine on primary display though.

 

Oakley707

Distinguished
Jan 21, 2008
109
0
18,690
I haven't resolved the issue however, to make matters even more confusing. If I disable the secondary monitor and then re-enable it. Open vlc on the second monitor first and play the video I sometimes don't have stuttering. Again, the bizarre part is that if I then drag the movie to the primary monitor, it works fine. But, when I drag it back from the primary to the secondary it starts stuttering again... Really weird...
 

Bagerilukt

Distinguished
Sep 24, 2009
1
0
18,510
I have the same problem as you Oakley707 with windows 7. I have a projector as a secondary device and a Dell 22" screen as my main, on my dell 22" everything works just fine, but when i drag the movie to my projector i get problems. I have the biggest problem when the movie pans. when a pan occurs the move gets a horizontal line somewhere on the picture, looks like the movie is divided in two parts.

When i had windowsXP on my computer i never had this problem.
Ive tried many different players and im getting the same problem with them all, ive tried different drivers without any luck.


Oakley707, have you fixed your problem?
 

JessicaD

Distinguished
May 4, 2009
454
0
18,810
PsyKhiqZero,

Microsoft does have an official Windows 7 Support Forum located here http://tinyurl.com/9fhdl5 . It is supported by product specialists as well as engineers and support teams. You may want to check the threads available there for additional assistance and feedback.

Jessica
Microsoft Windows Client Team


 

zorglub76

Distinguished
Sep 8, 2008
7
0
18,510
I have exactly the same problem. I had it on Vista x64 and now on Windows 7 x64.
I have core2quad 2.8GHz, 4GB DDR2 memory, gainward 9600gt 512MB, LG 17" monitor and Samsung 40" full hd tv (5. generation).
I tried with CoreAVC, FFMpeg, Shark Codecs; VLC, MPlayer Home Cinema, GOM....
Nothing worked.
When video is played on monitor, everything is ok. On TV it sucks - i get stuttering on the same places all the time.
If anyone fixes this, please let us know
 

syrak

Distinguished
Oct 19, 2009
1
0
18,510
I just wanted to say that I have the same problem with Windows 7 x64 RTM, so it doesen't seem to be a RC/beta problem.
 

hewhoroams

Distinguished
Jun 6, 2005
24
0
18,510
I'm having this problem as well, seems to be more related to have 2 monitors outputting at the same time, as I was able sort of resolve the issue by disabling the 2nd monitor.

That being said, the whole thing seems ridiculous that a movie is going to stutter just because a 1080p video is playing on one.
I have a Quad core, 4gb of Ram, a radeon 4870, and Windows 7 x64.

Changing the vlc codec setting as described by a few blogs helped too, but going to a single monitor helped the most.
 

notty22

Distinguished
I've used this for a couple years now. Klite codec pack. I uninstall everything. Install there mega pack. It puts mpc/mpc home cinema. MPC/home cinema supports hardware acceleration of your H264 mkv's. And uses ffdshow for compressed avi's, for best quality.
Automatic for me after install.
 

zorglub76

Distinguished
Sep 8, 2008
7
0
18,510
FINALLY FIXED THE PROBLEM :bounce:

It turned out that there was nothing wrong with the codecs and stuff.. The problem was in TV settings.
My TV (Samsung 5th generation, and also on friend's Samsung 6th generation) has a setting "Movie Plus" that automatically adds extra frames into the movies (or something like that) to make them smooth.

Turn that stupid setting off, and problem will be solved.
If you have some other TV, try turning off any "picture enhancing" options/effects.

Hope this helps!