Windows 7 - only 3.98GB usable of 8GB

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0
Hello!

I've got a problem: my windows 7 uses only 3.98GB out of 8GB.
Applications, bios and system recognize 8GB correctly, but can't use it, i don't know why.

Only one thing helps - msconfig -> boot -> advanced options -> maximum memory 8192, but after turn off the computer for night it comes back and again only 3.98GB available.

I've tried to change memory slots, but it didn't help.
 

hero1

Honorable
May 9, 2012
841
0
11,060
29
32-bit version is limited to just 4GB of RAM. So if that's what you have then windows is displaying it correctly. And if you have the 64-bit version then try to resit the sticks on different slots. If that doesn't work then you might have faulty ram.
 

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0
Thank you for your replies! I've got Windows 7 64bit professional. I've already tried to change slots, it didn't help.

Resmon.exe:
https://dl.dropbox.com/u/105509493/Przechwytywanie2.PNG
it's in polish, but you can compare colors with your english version.

Oh... sorry, it's result when I set that option in msconfig and now i've got 6.99gb, I'll turn it off and I'll update screenshot in a few minutes.
 

shahrooz

Distinguished
Jul 1, 2009
311
0
18,790
3
I think you are not using a 64bit version of your Operation System.
Btw if you are using a 64bit then try using your rams separately to see if both of them are working properly.
 

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0
I use 64bit version! :p Now I turned off that option in msconfig and it uses full 8GB, so I must do some experiment with restarts, because I'm sure that it will go back to 3.98GB again...
 

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0
I've done reboot, but now everything is OK- full 8GB, but I know that if I turn off my computer for longer time (for example whole night) then it will show again 3.98GB.
Maybe something is wrong with CMOS battery?
Now I can't check it, so tomorrow if this problem shows up again, then I'll take a screenshot and let you know ;-).
 

BwwwJ1st

Honorable
Nov 3, 2012
140
0
10,710
8
I have an Asus CM1740 that shows up as 3.98GB of RAM some boots and as 8GB other times. I have not taken the time to fully figure out why, as it is only my media server. The memory size is reported diferently in two different menu's in the BIOS. I have not checked for a BIOS update yet, but think my problem is hardware vice software. Not sure if this helps, but maybe....
 

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0


Thank you for information. Maybe tomorrow I'll check for some bios update.

-------------

As I thought, it went back to 3.98GB.
Screenshot:
https://dl.dropbox.com/u/105509493/Przechwytywanie3.PNG

Grey area is reserved by hardware... but what takes 4GB of memory?



EDIT:
I changed in BIOS memory frequency from AUTO to 1333MHz(as my memory) and full 8GB now :))).
if it stops working, I'll let you know.
 

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0
Strange thing, after the night it went back to 3.98GB, but this setting is still in BIOS (so it's not a battery).
Even more strange is what I discovered - that saving changes in BIOS fixes memory problem (even without any changes).
I don't know what's going on, maybe I'll try to find BIOS update.
 

hero1

Honorable
May 9, 2012
841
0
11,060
29


very weird. bios update should help.i hope.
 

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0
BIOS update didn't help :-(. What else it can be, that saving bios settings (without any changes) helps and later, after the night it goes back to 3.98GB?
 

Maxikq

Honorable
Mar 24, 2013
8
0
10,510
0
New discover: it's not bios. Now I know what exactly fixes that problem. First start up of my computer causes that 4GB are reserved for hardware (don't know why), but simple reboot makes that full 8 GB are available. Any ideas what's going on?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS