X4 955 BE Heat @ stock very high (normal?)

JG Seven

Distinguished
Feb 18, 2010
15
0
18,510
Hello all,

Built my first rig this week and I've been stress testing my hardware with programs like prime95 and OCCT. Anyway, I noticed that my CPU (which is at all stock settings) is idling at 38C and normally hitting 58C under max load (small FFTs/ 1 hour tests) Ambient temps are about 25C. This can't be normal. I'm using a Freezer 64 Pro (which I bought because of the numerous reviews saying that it does a pretty good job cooling stock X4s) and I realize it's not an amazing cooler, but I shouldn't be getting those temps. Help?
 
A jump? random jump? I've never heard of this. You should probably reseat your heatsink. Make sure it's secure and that the thermal compound is applied properly.

The phenom II normally runs that hot with the stock cooling (if I forget about the 80C jump)
 

JG Seven

Distinguished
Feb 18, 2010
15
0
18,510
Reseated the heatsink and re-applied AS5 (small glob in center, as AS instructs) and I'm no longer getting those random jumps but I am still getting what I think are abnormally high temps. I'm sorry but 60C under full load at stock everything with an aftermarket cooler (Freezer 64 Pro) and a massive case with awesome airflow (CM Storm Sniper)? No. Something has to be wrong. Any ideas? This is a C3 955, by the way.
 

JG Seven

Distinguished
Feb 18, 2010
15
0
18,510


Was he running a C3? About 25C.
 

JG Seven

Distinguished
Feb 18, 2010
15
0
18,510
Hmm.

So according to CPU-Z, this processor is actually a C2, not a C3. But even then, the temps shouldn't be that high, should they? Could a bad motherboard or PSU be causing the crazy heat?
 
Hmm. I don't think it would be a bad motherboard or PSU. Check the voltage settings in the bios anyway. And no, even so they should not be that high. It's not extremely high but especially with an aftermarket cooler... And when I said my friend's was at 5C, I meant 55C lol.
 

JG Seven

Distinguished
Feb 18, 2010
15
0
18,510


It's at the default 1.35v. :-/
 

JG Seven

Distinguished
Feb 18, 2010
15
0
18,510
Here's a pic with my CPU-Z and Core Temp readings (notice the load):

sxk4zb.png
 
Well, I don't think I can help any more. At the very least though, hitting 58C on load won't kill it and you will be fine as long as you don't overclock. If you would like to reduce the temperatures more, you could experiment with undervolting.

Hmm. Actually did you ever try the stock heatsink? What temperatures did you get with it?
 

JG Seven

Distinguished
Feb 18, 2010
15
0
18,510
*Sigh* I was really looking forward to overclocking this thing at least a little with this cooler.

Naw, didn't even try it because I read they're pretty awful, though it may be a good idea to. I'll do that and check back.
 

Look

Distinguished
Mar 15, 2010
121
0
18,690
Your VCore is insanely high for stock settings. Well, it is at factory spec but you can run the 655BE @ stock speeds with a VCore of 1.20V easily. You could go into BIOS and set the CPU VCore to -0.100V, bringing it down to 1.24V. I know this isn't the ideal solution, but you will cut out a lot of heat and take no performance loss.

Also, the Freezer 64 Pro is only rated for a CPU with a max TDP of 140W. The 955BE is a 125W chip, so it is cutting it close. I was using the same AC Freezer 64 Pro and bought a new heatsink after about a week of use because I was very disappointed with it's performance.

Oh, and I am hitting 55C max @ 3.7Ghz.