Question XMP issue after Asus BIOS update

Jan 10, 2020
2
0
20
0
Hi all, looking for some advice with my RAM settings in the BIOS. Following an update to the latest BIOS version for my mobo, I can no longer run RAM under the XMP profile stably. My specs:

ASUS TUF Gaming X570-PLUS (WI-FI) (bios 1405)
AMD Ryzen 5 3600X
EVGA Nvidia Geforce GTX 980 ti
G.Skill Trident Z RGB LED DDR4 3200MHz CL16 16GB (2x 8GB) F4-3200C16D-16GTZR - DIMMS in slots A2 and B2,
ADATA SX8200 Pro 1TB M.2 NVMe SSD
CORSAIR RM750X V2 750W PSU

Firstly, this is a new build. I was able to enable XMP and encountered no issues for somewhere between 6 and 8 reboots. I then updated to the latest BIOS. Enabling XMP would cause the system to hang with the orange DRAM light showing on the mobo perhaps about 50% of the time (though this seems to have increased somewhat to 80%+ now). The best I have been able to achieve manually with my 3200 MHz RAM is 2800 MHz, 16-18-18-18-38 1.37v.

Any advice to try and fix this?
 
Jan 10, 2020
2
0
20
0
I seem to have resolved this. I noticed that Thaiphoon Burner was giving me a whole lot more XMP parameters that DOCP was not setting and leaving on auto. Namely:

Active to Active/Refresh Delay Time (tRC) at 56T
Four Acivate Window Delay Time (tFAW) at 39T
Short Activate to Activate Delay Time (tRRD_S) at 6T
Long Activate to Activate Delay Time (tRRD_L) at 8T
Normal Refresh Recovery Delay Time (tRFC1) at 560T
2x mode Refresh Recovery Delay Time (tRFC2) at 416T
4x mode Refresh Recovery Delay Time (tRFC4) at 256T

So I have set all of these new XMP settings manually myself, and so far, so good. To be fair the system did hang immediately after setting these and rebooting. However, after shutting down and booting up again, these settings have lasted through 4 restarts through Windows and 4 restarts through the BIOS. I'd have been lucky to get away with two total under the DOCP profile.

Now to run memtest for a couple of hours.
 
Last edited:

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS