[SOLVED] Do you have problems with Ryzen 5000 CPU and Windows Insider Windows 11 ?

Status
Not open for further replies.

heitorbonfim

Reputable
Jun 27, 2018
20
0
4,520
0
Do you have problems with Ryzen CPU 5000 and the Windows Insider Windows 11 ?

After a normal login screen, the initialization's apps freezes mouse-indicator, then green screen appears.

I believe the processor cache - L1, L2 and L3 - faces crashes. Exactly right now, I suffered one time with a green (not blue) screen until to stabilize the processing.
It is not the first time. I thought Microsoft had already resolved this issue. After a few boots, it's stabilized.

I'm could wrong, but that happens after I leave the PC turned off with no power.
If I use power suspension mode, the problem does not occur.
I've already changed the bios battery.

May be the mainboard lost his Mojo if has no electrical power on RGB, after some boots then all stabilize ?

AIDA64 Cache & Memory Benchmark
Memory
LI Cache
L2 Cache
L3 Cache
CPU Type
CPU Stepping
CPU Clock
CPU FSE
CPU Multiplier
Memory Bus
Memory Type
Chipset
Motherboard
310S Version
Read
30700 MB,'s
1716.2G3,'s
867.34 GB,'s
312.86 GB,'s
Write
17026 MB,'s
868.08 GB,'s
758.70 GB,'s
379.99 GB,'s
Copy
29762 MB,'s
1731.7 GB,'s
837.69 GB,'s
225.01 GB,'s
Hexacore AMD Ryzen5 5600X vermeer, Socket AMA
VMR-30
4642,2 MHz
99.8 MHz (original: 100 MHz)
Latency
86.6 ns
0.9 ns
2.6 ns
12.4 ns
1064.9 MHz
46.5x
1064.9 MHz
North Bridge Clock
DRAM:FS3 Ratio
Dual Channel DDR4-2133 SORAM (15-15-15-36 CRI)
AMD 3550, AMD K19.2 FCH, AMD K19.2 INIC
Asus TUF Gaming 3550M-Plus
 

heitorbonfim

Reputable
Jun 27, 2018
20
0
4,520
0
Ryzen 5 5600X vermeer
RTX 2060 6G PCYES
ASUS B550M
Water cooler 120mm
power supply 650W Corsair
NVMe SSD ADATA FALCON 480 GB with heat sink
*And i use an Nobrake 2000VA.

The issue disappeared/vanished after a boot without a clue. One month ago, this issue has occurred several times, then i changed power supply from 550w to 650w. Looked has been solved.

Rising sun, I woke up, I turned on the pc, Bam! The problem shows itself again: after the boot and login, the startup's applications freeze my mouse for a few seconds... green screen... "Sending information's to Microsoft". So, I reset the pc, apply F5 on Bios, boot, post, login, so everything is ok again. This computer wants joke with me; or it came from Microsoft's update, about that correction's problem with cache L3 of Ryzen CPU.

I slap the video card to try a bad electrical contact. Nothing happens.

The only clue I have about: it occurs after a night's sleep with no electrical power. But it's not always.

Could be an electric static issue. I do not have electrical grounding installations.

DRAM 799.8 MHz
CAS* Latency (CL) 11
RAS* to CAS* Delay (tRCD 11
RAS # Precharge (tRP) 11
cycle Time (tRAS) 27
Sank Cycle Time (tRC) 38
Command Rate (CR) 1T

Long time ago there was a Norton program who did tests, does it still exist?
Aida64 does stress tests.

I am not native in Inglish, sorry.
 
Last edited:

heitorbonfim

Reputable
Jun 27, 2018
20
0
4,520
0
Ryzen 5 5600X vermeer
RTX 2060 6G PCYES
ASUS B550M
Water cooler 120mm
power supply 650W Corsair
NVMe SSD ADATA FALCON 480 GB with heat sink
*And i use an Nobrake 2000VA.

The issue disappeared/vanished after a boot without a clue. One month ago, this issue has occurred several times, then i changed power supply from 550w to 650w. Looked has been solved.

Rising sun, I woke up, I turned on the pc, Bam! The problem shows itself again: after the boot and login, the startup's applications freeze my mouse for a few seconds... green screen... "Sending information's to Microsoft". So, I reset the pc, apply F5 on Bios, boot, post, login, so everything is ok again. This computer wants joke with me; or it came from Microsoft's update, about that correction's problem with cache L3 of Ryzen CPU.

I slap the video card to try a bad electrical contact. Nothing happens.

The only clue I have about: it occurs after a night's sleep with no electrical power. But it's not always.

Could be an electric static issue. I do not have electrical grounding installations.

DRAM 799.8 MHz
CAS* Latency (CL) 11
RAS* to CAS* Delay (tRCD 11
RAS # Precharge (tRP) 11
cycle Time (tRAS) 27
Sank Cycle Time (tRC) 38
Command Rate (CR) 1T

Long time ago there was a Norton program who did tests, does it still exist?
Aida64 does stress tests.

I am not native in Inglish, sorry.

I found the cause of error. The Case mode do not fix the mainboard properly and PCI-e 4.0 causes bad contact with video RTX 2060. I need change the case mode and change video board from PCI-e 4.0 to PCI-e 3.0.
 
Status
Not open for further replies.

ASK THE COMMUNITY