Question Gigabyte 1660 TI / TA990FXE Issues

Apr 12, 2019
3
0
10
0
I have a Biostar TA990FXE Ver 5.0 motherboard. Ive used a Sapphire r9 270x with it for a few years, but the 270x is finally dying.

Enter the new Gigabyte 1660 TI Auros edition gpu. Hooking this GPU up generates a "b2 error" code on the motherboard and at the splash screen. The splash screen hangs substantially longer than it did with no error message, but it will eventually go passed it. Then I just get a black screen. No cursor, no blinking white line, just black. Also, the machine will NOT go into the bios with the 1660 TI plugged in. It will with the 270x.

Now, the manual for this mobo does not list a b2 error (unless I missed it of course). So I am not sure what the issue is. I have reset the BIOS several times and tried everything I can come up with to no avail. I updated the BIOS to the newest available (2014). No change.

If I plug my 270x back in, it fires right up! Right into windows within 30 seconds.

I am a computer technician by trade for the last 10 years. I'm thinking the card is incompatible with my motherboard, or there is a setting I need to turn on in the bios but I cannot find it.

Here are the rest of my specs in case it's something else causing the issue:

AMD FX-8350 4.0GHz (No overlock)
12GB G.Skill DDR3-2133 (No OC)
120GB Kingston SSD SA400S37120G
WD 640GB HDD
Biostar TA990FXE Ver 5.0 (Bios Ver: 99FAD807.BST)
Azza Case
600W Thermaltake PSU
Windows 10 Pro Build: 1809


Gigabyte 1660 TI - Gv-N166TAORUS-6GD
 
Apr 12, 2019
3
0
10
0
SOLVED:

So, I called Gigabyte and turns out flipping the PCI Priority in bios from UEFI ROM to Legacy ROM got the card working. I'm shocked that a brand new card with new tech is incompatible with UEFI ROM bios settings. Nvidia driver installed properly and windows seems happy.

I'm going now to stress test this card to verify there is not a fault in the card.

Hope this helps someone else!
 
Apr 12, 2019
3
0
10
0
I thought I'd check back in several days after the above post to update.

Card has been working great! In Far Cry New Dawn with max settings @ 1080 I'm averaging 55 fps on this card. Overwatch, WoW, Destiny 2 and Battlefield 4 on ultra settings @ 1080, I'm averaging 63 fps. Pretty solid upgrade from where I was (30-45 fps on low/mid settings @ 1080) with the old r9 270x 2GB. Temperatures have not gone over 70 degrees Fahrenheit. I registered the card and have the 4 year warranty enabled now as well.

Not bad for a $300 card!

https://www.amazon.com/GIGABYTE-GeForce-Graphics-Windforce-Gv-N166TAORUS-6GD/dp/B07PPD48VR
 

Similar threads


ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS