[SOLVED] MSI Z170a-pro MS(7971) motherboard not detecting new samsung 970 evo nvme ssd.

Dec 19, 2018
9
0
10
0
Been trying to trouble shoot this problem for about 6 hours now, looking at the MSI manual it says it supports this PCIe m.2 but no sign of it anywhere in bios or after booting (Samsung magician or disk manager). Bios and drivers are all up to date. In the bios there seems to be no mention of activating m.2, the only thing is m.2 genie which activates RAID with it and my pc doesn't boot until I deactivate. Trying reinstalling the m.2 incase it was a connection issues, didn't change anything. The only place I see the drive anywhere bios or in os is shown here:

https://imgur.com/a/WSYXXE9

Any advice would be much appreciated.
 
Dec 20, 2018
9
0
10
3
Hi! I do not know a whole lot about m.2 ssd s and its different technologies.
On your Motherboard's specification webpage it states: "M.2 Slot: 1 x 2280 Key M(PCIe Gen3 x4/SATA)".
Is it possible for your Nvme not to be compatible?
In samsung website, your nvme specs state: "PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.3"
Maybe your motherboard doesn´t support nvme drives? I am not really sure! I'll leave you down below the links to chech your mobo's and ssd's specs:

ssd: https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/product/consumer/970evo/

mobo: https://www.msi.com/Motherboard/Z170-A-PRO/Specification

Good luck!
 
Dec 19, 2018
9
0
10
0


Thank you for the reply. In my mind the M.2 SSDs were all either SATA or PCIe, so if it supported PCIe, than all PCIe SSDs would work. But you very well might be right, I will have to look into if the NVMe drives are supported different.
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS