Question NEW CPU detected error every time I restart

Nov 22, 2018
38
2
35
0
Hello
I had to hard reset after a game hung the pc due to me changing the free sync settings on my monitor. Every time I open the pc, it tells me to press F1 to setup and sends me to the BIOS settings. I noticed a few thing in the bios like absurd voltages and fan RPMs and temps. I have attached the images regarding the things I saw in the bios. Also, I have to boot by going into the boot options and selecting a disk manually. After getting into windows, I noticed a few more things. AI suite 3 was showing the same absurd voltages and RPMs of fans. Ryzen master shows that I constantly have a low of 1.4 volts and above when i previously barely had 1.099 at idle under load around 1.35 volts. Armoury crate doesnt show the different devices for aura sync too. The error shows up every time I boot the PC up.

Things I tried to fix this=
Updated BIOS
Updated x570 drivers from AMD
cleared CMOS (update)

My config -
Asus ROG STRIX x570 Gaming-E motherboard
R9 3900x CPU
ASUS ROG STRIX RTX 2080 Super ADVANCED GPU
G.skill 16GB(8x2) 3200Mhz DOCP enabled
240GB WD GREEN SSD
1TB FIRECCUDA SSHD
NOCTUA NH-D15S cooler
PSU HX 750 Corsair

The links to the images for the absurd voltages and RPMS is given below -
View: https://imgur.com/IIgQkmq

View: https://imgur.com/OVMX9Ks
 
Last edited:

Flayed

Proper
Oct 8, 2019
228
35
140
5
65535 I think that is 11111111 in binary. Not very helpful though lol. I would clear the CMOS with the jumper on the board. Although thats a fancy board so it may have a clear CMOS button somewhere.
 
Reactions: abhishek2696hhh

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS