[SOLVED] Upgraded GPU now pc drops frames while streaming?

Dec 22, 2021
3
0
10
0
Hello, I recently purchased a brand new 3060 and am having an issue when trying to do any kind of streaming with it, whether it is discord or obs or streamlabs I am having the same issue, it stutters on the stream output dropping a lot of frames, but only when I open a game, on the desktop there are no issues. I am experiencing this issue using cpu or gpu encoding? I had no issues before installing this card with the one I previously used.
Specs -
CPU - Ryzen 7 3700x
Motherboard - Gigabyte B550 GAMING X (rev. 1.0)
Ram - 16gb 3200mhz
SSD - Something WD
GPU - ZOTAC GAMING GEFORCE RTX 3060 TI AMP WHITE EDITION

Things I have tried -
Running obs as admin
Reinstalling display drivers
Switching pcie slots
reinstalling obs
lowering all stream settings
fully updated bios
switching to cpu encoding
 
Dec 23, 2021
5
0
10
0
I don't have much experience with streaming but I do it typically dunks the FPS of most games. I did stream a few times and one thing I found to be very useful is using the built-in NVIDIA SHIELD streaming through GeForce Experience. It's a bit wonky at times but it's reliable since it's built to allow the GPU to stream at maximum efficiency.
 
Dec 22, 2021
3
0
10
0
I don't have much experience with streaming but I do it typically dunks the FPS of most games. I did stream a few times and one thing I found to be very useful is using the built-in NVIDIA SHIELD streaming through GeForce Experience. It's a bit wonky at times but it's reliable since it's built to allow the GPU to stream at maximum efficiency.
Thing is I experience no changes to my in game experience yet the stream performs extremely poorly, so I am not losing any fps in game just on stream.
 

ASK THE COMMUNITY