Question Getting Disconnected from Online Multiplayer Games once every few games, need help (and lagging in games)

Sep 20, 2021
1
0
10
0
Ever since moving into a new place, the internet hasn't been the same for me. I've been constantly disconnecting from games like Apex Legends, For Honor, CSGO, etc. (pretty much any online Multiplayer game.

-THINGS TO KNOW

1. I'm using a Wired Connection

2. my eero for WiFi is also plugged into the Modem (not sure if this matters)

3. my internet is way faster at night than it is during the day

4. never had this problem at my old house

5. after i disconnect i can still browse the internet. i dont disconnect from Discord, just the game.

6. Ping in games is always fine.

7. ISP Xfinity

8. never had problems with Xfinity before

9. Not using a VPN

10. Modem is right next to PC

11. Sometimes Twitch will buffer

12. sometimes my internet will disconnect for a few seconds while web browsing or listening to Spotify but the Ethernet logo in the bottrom right never changes (it never shows the internet disconnected sign when this happens though)

13. when i disconnect from a game, nothing happens to windows (i can web browse and spotify keeps playing after disconnecting)

14. Every network connection except Ethernet 2 (Intel(R) I211) is Disabled

_

I'VE TRIED -

1. Updating Intel(R) 1211 Network drivers

2. ipconfig /flushdns

3. 2 other different xfinity modems

4. trying both ports on my current modem

5. disabling UpnP

6. updating chipset drivers and GPU drivers

7. port forwarding (specifically for For Honor)

8. Unplugging Modem for 30 seconds then plugging it back in

9. trying both ethernet ports on PC

10. Setting Firewall to Low in the Xfinity Admin Tool

11. unchecked IPv6

12. Disabling Firewall in Windows

___

- a Tech did come out and im not exactly sure what he did, but he gave us a new modem and i guess made the internet speed faster, but im still expiriencing disconnects from online multiplayer games


SPECS -

Windows 10 Pro 64 bit

GPU: AMD RX 480 8G

CPU: Ryzen 7 3700x

MOBO: ASUS ROG Strix X570-E

PSU: Corsair RM850x Gold

Modem: Voice and Data Modem TECHNICOLOR CGM4331COM
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RESULTS FROM RUNNING ipconfig/all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-U6M2VER
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : hsd1.wa.comcast.net

Ethernet adapter Ethernet:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . : hsd1.wa.comcast.net
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe 2.5GbE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : F0-2F-74-D3-B9-07
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Ethernet adapter Ethernet 2:

Connection-specific DNS Suffix . : hsd1.wa.comcast.net
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) I211 Gigabit Network Connection
Physical Address. . . . . . . . . : F0-2F-74-D3-B8-8C
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.0.0.164(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, September 18, 2021 10:35:04 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Monday, September 20, 2021 10:35:03 AM
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.0.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.0.0.1
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 75.75.75.75
75.75.76.76
 
Ever since moving into a new place, the internet hasn't been the same for me. I've been constantly disconnecting from games like Apex Legends, For Honor, CSGO, etc. (pretty much any online Multiplayer game.

-THINGS TO KNOW

1. I'm using a Wired Connection

2. my eero for WiFi is also plugged into the Modem (not sure if this matters)

3. my internet is way faster at night than it is during the day

4. never had this problem at my old house

5. after i disconnect i can still browse the internet. i dont disconnect from Discord, just the game.

6. Ping in games is always fine.

7. ISP Xfinity

8. never had problems with Xfinity before

9. Not using a VPN

10. Modem is right next to PC

11. Sometimes Twitch will buffer

12. sometimes my internet will disconnect for a few seconds while web browsing or listening to Spotify but the Ethernet logo in the bottrom right never changes (it never shows the internet disconnected sign when this happens though)

13. when i disconnect from a game, nothing happens to windows (i can web browse and spotify keeps playing after disconnecting)

14. Every network connection except Ethernet 2 (Intel(R) I211) is Disabled

_

I'VE TRIED -

1. Updating Intel(R) 1211 Network drivers

2. ipconfig /flushdns

3. 2 other different xfinity modems

4. trying both ports on my current modem

5. disabling UpnP

6. updating chipset drivers and GPU drivers

7. port forwarding (specifically for For Honor)

8. Unplugging Modem for 30 seconds then plugging it back in

9. trying both ethernet ports on PC

10. Setting Firewall to Low in the Xfinity Admin Tool

11. unchecked IPv6

12. Disabling Firewall in Windows

___

- a Tech did come out and im not exactly sure what he did, but he gave us a new modem and i guess made the internet speed faster, but im still expiriencing disconnects from online multiplayer games


SPECS -

Windows 10 Pro 64 bit

GPU: AMD RX 480 8G

CPU: Ryzen 7 3700x

MOBO: ASUS ROG Strix X570-E

PSU: Corsair RM850x Gold

Modem: Voice and Data Modem TECHNICOLOR CGM4331COM
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RESULTS FROM RUNNING ipconfig/all

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-U6M2VER
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
DNS Suffix Search List. . . . . . : hsd1.wa.comcast.net

Ethernet adapter Ethernet:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . : hsd1.wa.comcast.net
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe 2.5GbE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : F0-2F-74-D3-B9-07
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Ethernet adapter Ethernet 2:

Connection-specific DNS Suffix . : hsd1.wa.comcast.net
Description . . . . . . . . . . . : Intel(R) I211 Gigabit Network Connection
Physical Address. . . . . . . . . : F0-2F-74-D3-B8-8C
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.0.0.164(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Saturday, September 18, 2021 10:35:04 AM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Monday, September 20, 2021 10:35:03 AM
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.0.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.0.0.1
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 75.75.75.75
75.75.76.76
try this step by step (read until end):
  • Disconnect from internet
  • Go to network settings and reset network, if it asks for restart dont restart yet
  • Uninstall gpu driver DDU (clean and do not restart).
  • Uninstall all the processors on device manager (should be 16 on yours, also when it asks for restart, click on no) like this:
  • Restart the pc to bios, and update to the latest bios(download, extract the files and copy it to flashdrive, plug it on top rear usb slot then reboot to bios and flash the bios). Then go to bios again after update and load default or optimized settings.

  • boot up to windows and install the latest Chipset driver, reboot and connect to internet.

  • Install the latest nvidia driver.

    *do this all offline until reboot after installing chipset driver, also you may reboot to bios after all of this to set the XMP (and previous settings you did) and make sure ram is on slot 2 and 4. Download needed files (highlighted word) before doing step 1, do the step by orders.

  • And check windows update (and optional updates) if there is any and install them. Also enable Hardware Accelerated Graphics Scheduling (available on the latest win 10 update) in graphics settings like this and reboot:
Make sure the psu connected to the gpu is 1 pcie cable per 1 slot (use main cable, not the branches/split) like this:
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS