Question Gigabyte z390i Aorus Wifi Pro Fan Setup BIOS Help

Exterminator1

Honorable
Mar 7, 2014
14
0
10,510
0
This Question i feel could go into either the cooling section aswell but since im dealing withnthe fans and the bios i figured i would post it here

So First the Specs:

Motherboard: Gigabyte Z390i Aorus Pro Wifi

CPU: Intel I7 9700k {not overclocked}

Heatsink: Noctua NH-12Ls

RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16

SSD: ADATA XPG SX8200 Pro 1TB 3D NAND NVMe Gen3x4 PCIe M.2 2280 Solid State Drive

PSU: SilverStone Technology 700W,SFX-L

GPU: Gigabyte Geforce RTX 2080 Windforce

Case: Lian Li TU150.

Case Fans: 4x Scythe Kaze--Jyuni Db 120mm slip stream.

So everything boots up correctly with the computer but for some reason the 2 bottom intake fans and the 1 front fan will spin up and then quit working . the CPU and Exhaust Fans work but the exhaust fan is super loud. i have both the exhaust fan and CPU fan connecteed through a splitter and the 2 bottoms fans are connected with a splitter. the front intake fan is connected directly to a fan header.

Ive went into the BIOS and messed around with the fan settings and it helps a bit but then it just reverts back to the 3 chasis fans just not working again. the cpu and exhaust still work.

i made a video aswell to maybe convey better what im trying to say.
View: https://www.youtube.com/watch?v=7t_KfmKfsuo


any help would be appreciated im at my wits end on what to do next.
 

Exterminator1

Honorable
Mar 7, 2014
14
0
10,510
0
just wanted to post and update this in here if anyone ever has this issue. Found out the cause for me was the scythe kaze-jyuni 120mm 1700rpm fans just would not work except for the one connected to the CPU header via a splitter. decided to try hooking up some coolermaster fans for the sake of trying it and they worked and stayed running. ordered some noctua fans hoping they work
 

ASK THE COMMUNITY