Question Hyperx Fury 3600MHz 32GB runns at 2400MHz after XMP Enabled.

May 15, 2020
6
0
10
0
My Hyperx Fury 3600mhz 32Gb ram runs at a speed of 2400mhz after i have set the mother board to XMP. I got it working one time, then i tried fixing some other settings in the bios and it stopped working. I tried to sett all the settings to default and then sett the motherboard to XMP, but it is still not working. The Ram says on the website that it is XMP 2.0 ready.

CPU -Z reads
Max Bandwidth: DDR4-2400(1200MHz)
Part Number KHX3600C17D4/16GX
SPD EXT. XMP 2.0

At memory it reads:
DRAM Frewuency: 1199.7MHz
CL:17
tRCD: 17
tRP: 17
tRAS: 39
tRC: 56.

The mother board reads after XMP enabled:
CL:17
tRCD: 21
tRP: 21
tRAS: 39
tRC: 85

with a voltage of 1.35v

When checking memory speed on the display on the bios it reads 2400MHz, but when going into advanced it reads it as 3600MHz

My Motherboard is the Rog Strix B450-E
CPU: Ryzen 7 3800x
GPU: NVIDIA GeForce RTX 2080
Power supply: RM850x Gold
 
It appears you don't have a 32GB Kit, but are using multiple kits. The use of multiple kits have no guarantee to be compatible together. XMP profiles are for one kit not two.

You can play around with settings, try running at a slower speed.
 
May 15, 2020
6
0
10
0
It appears you don't have a 32GB Kit, but are using multiple kits. The use of multiple kits have no guarantee to be compatible together. XMP profiles are for one kit not two.

You can play around with settings, try running at a slower speed.
i am only using Hyperx Fury in my build right now. i just got them and swapped them with the ones i had there from before.
 
May 15, 2020
6
0
10
0
i just managed to make it work with resetting the motherboard. thanks for the help any way:D
THIS DIDN'T work. it seems if i restart the computer after making it work with restarting the bios. it resets it self to 2400mhz.
 
Last edited:

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS