[SOLVED] Psu cable extensions causing gpu issues?

Nov 13, 2020
33
1
35
0
Hi. Back in August, I built a pc with a refurb 1080ti. After about a week from overclocking and using a cheap psu, my gpu failed. I bought a new gpu with a new evga psu and I had similar issues. However, I was using new $25 cable extensions from amazon. Also, what was different with this gpu compared to the 1080ti before it, was that the issues started immediately after install. However, I thought it was another bad gpu, and I moved on. I bought a garuntee working gpu from ebay still under warranty. I plugged it in and boom, issues. It actually got so bad that I couldn't even install drivers for it after the issues started. Every time I called up EVGA, or Zotac ( depending on the manufacturer) and Nvidia. They all confirmed that it was a bad gpu each time. I went through all troubleshooting, including checking both pcie slots on the motherboard, and the issues still remained. The weird thing is that the pc works fine without the gpu. I RMA'd the newest EVGA and the replacement is scheduled to be here on Thursday. I dont want to have issues again. So, my hypothesis is that the psu cable extensions are causing the issues. What do you guys think?
 

ttower2020

Reputable
Nov 5, 2018
388
74
5,090
78
The easiest thing is to try without the extensions first. Maybe try for a week or so, and see if there are any issues. Then try the extension again, and if issues appear again, you know the problem, and need to immediately stop using those extensions.
 
Nov 13, 2020
33
1
35
0
Oh, I forgot to mention. I saw that there were people who had the same issues after using cable extensions, that went away when they weren't used. This is also leading me to believe that it is the extensions.
 

RTX 2080

Estimable
Rather than relying on cables that might be destroying GPUs, just buy a PSU that comes with cables that are long enough for your needs. A modular PSU from a reputable manufacturer (Seasonic, Corsair) should work well.
 
Reactions: dotas1

ttower2020

Reputable
Nov 5, 2018
388
74
5,090
78
The easiest thing is to try without the extensions first. Maybe try for a week or so, and see if there are any issues. Then try the extension again, and if issues appear again, you know the problem, and need to immediately stop using those extensions.
 

ASK THE COMMUNITY