Question Ryzen r5 3600+All games crashing

nate_09

Distinguished
May 14, 2009
91
0
18,630
0
Recently I have graded my system from an i5 2500k system(oc'd to 4.4ghz) to a r5 3600 system. I reused my case, storage and gpu.

My old system ran everything fine.
New system however... Every game i run, crashes the entire system. Most ive seen it have any game run was abt 20secs. Most times within 5 secs, crash. Total system lock up, screen goes blank.
This never happened with my old parts. Borrowed another known working gpu to test, it lasts maybe 2 secs more before a crash? I can't believe that it could be my psu, it ran games fine days before i swapped out new parts, that pulled more power.

My reused gpu is an asus rx 580 oc 8gb gpu. Rest of my system :
Mb: msi b450m pro m2(latest bios)
Ram: oloy Warhawk rgb ram 3200mhz
SanDisk 120gb ssd
1th Toshiba hd
PSU: Thermaltake SMART650w 80+bronze
The gpu i borrowed to test is a gigabyte gtx 970
Cryorig h7 cpu cooler as well.

I have the latest chipset drivers.
I can run cpu stability tests fine.. Cinebench ect.. Everything fine. Anything gpu intensive.. System lock up/crash.
What could be the issue here?
Also I've run memtest for about an hr.. No errors.. Havnt gotten around to doing it longer.

Edit: Yes this is a fresh install of Windows. Updated signature, Added PSU.
 
Last edited:
The Corsair CX600 is not a reliable PSU. This is a likely culprit, especially since the system crashes when your more power-hungry GPU is loaded.

Did you reuse the windows installation? You need to reinstall windows when going from intel to AMD.
 
Sep 1, 2019
27
1
35
0
I was having crashing issues in games with my new R5 3600 system, and it turned out the new motherboard (or chipset) doesn't like my old SDD (which was working fine on my old system.)
 

nate_09

Distinguished
May 14, 2009
91
0
18,630
0
I was having crashing issues in games with my new R5 3600 system, and it turned out the new motherboard (or chipset) doesn't like my old SDD (which was working fine on my old system.)
So installing the os on a new drive fixed the situation?
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS