Question Unusual issues installing HDD ?

jeremy.p.dykes

Reputable
Nov 11, 2017
9
0
4,520
1
Hi all,
Quick request for some help doing something I must have done 50+ times before but this time no joy! (And as always, it's on the father in law's computer...)

Problem
  • Trying to install a new 16TB internal HDD on ASRock X570 / AMD based Windows 10 system.
  • Failing to initialise with I/O errors
Steps:
  • Remove known good HDD
  • Install new HDD - new cable, new SATA port
  • Boot, enter disk management
  • Disk identified, click to initialise >> fails with error "virtual disk manager a device which does not exist was specified"
  • Rescan, fails with error "the request could not be performed because of an I/O device error "
Troubleshooting steps tried:
  • Different cable >> No change
  • Different SATA port >> No change
  • Attempted clean in DiskPart >> No change
  • Replace with previous disk, cable, port >> Old disk does not reappear
My only thoughts here are...
  • I've knackered 2x SATA ports trying to get cables in and out (hopefully not!)
  • There some setting somewhere that is stopping the system accessing new / unrecognised disks ?
Would very much welcome any help and advice!

Thank you
 

jeremy.p.dykes

Reputable
Nov 11, 2017
9
0
4,520
1
Hi Ivt - thank you for replying, no - I don't see it in the BIOS.
Slightly bizarrely, when I swap disks around (below) they sometimes don't appear in the BIOS either.

I've done some disk swapping...

  • Good disk, good cable, good port >> Available
  • Good disk (#2), good cable, good port >> Available
  • Good disk, new cable, new port >> Available
  • Good disk (#2), new cable, new port >> Available
  • New disk, new cable, new port >> Error
  • New disk, good cable, good port >> Error
My assumption is that the 16TB disk is DOA.

Would welcome any other thoughts before I have to try and explain to the Father-In-Law how to change it over FaceTime!!
 

ASK THE COMMUNITY

TRENDING THREADS