Zotac amp! extreme 1070 constantly revving up and down

benwinwood6

Prominent
Nov 10, 2017
194
0
710
I recently purchased a Zotac 1070 second had from someone. The card is in impeccable condition.

I have read other having this issue and I want to ask if this is a design fault with his specific model or not, or whether the card is damaged.

I went to test in pass mark and I noticed the fans just turning off and on with a loud wind noise every time. I checked in Firestorm and the fan was going from 3% to 0% rapidly.

My old strix 970 would turn it's fans on about 60 but wouldnt do this contant revving.

Setting a custom fan curve solved the issue, but I want to know if this is normal for this model?
 
Interesting, I have identical issues with my GTX 1080 AMP! Edition. The fans will spin up and down up and down if higher than 0% and lower than 30% fan speed.

Yeah I set a custom fan curve, i have the fans at 0RPM until 50C then at 51C I set the fans to instantly go to 32% (as anything lower makes the fans rev up and down, meaning not enough voltage is going thru the fans for them to spin).
 

benwinwood6

Prominent
Nov 10, 2017
194
0
710


I watched a decent amount of reviews before buying the card, and this was never mentioned, but a google search has loads of the same results. I'm not to bothered personally as a custom fan curve is just fine, but it still doesn't seem right.
 
Oh it's not right at all. It's the biggest complaint I have with Zotac cards, their fan curves are just plain junk. and the AMP! Edition variants get SUPER hot, 100% fan speed and you won't go below 78C.

At least you have the extreme variant which doesn't have temp issues.
 

benwinwood6

Prominent
Nov 10, 2017
194
0
710


I'm surprised I have never head anyone mention it.

I got this card because it benched higher than the Strix and most other cards but auto fan is definitely a no no.

So this happens to everyone and the card is Ok?
 

benwinwood6

Prominent
Nov 10, 2017
194
0
710


So basically unless you want to be driven mad with the fans constantly turning off and on you need to set a custom fan curve? How did that pass testing

You can even use the application they made, because if I set the fans to 30% from 0-50 degrees they still nearly turn off every 5 seconds, likely due to the voltage you mentioned.

Is that the same for you. What application do you use to set it?
 
Actually I forgot to mention that I don't have audible issues. Since your fans are smaller (fans on my AMP! Edition are twin 100mm fans) they spin faster, generating more noise.

My fans spin at a max of around 2100RPM (100%) so they don't make any noise when bouncing up and down.
 

benwinwood6

Prominent
Nov 10, 2017
194
0
710


At 30% the fans are basically un-audiable, but at 40% they are. Under load having my fan speed set to 40% I'm getting 30-40c!

How can I use firestorm and afterburner or another software, I have heard they clash. I want to be able to change the lights on Firestorm, but they only have increments of 10% on the custom fan profile so If I set it to 30% it still revs.
 

benwinwood6

Prominent
Nov 10, 2017
194
0
710


So leave firestorm on auto fan settings?
 

ASK THE COMMUNITY